„Anul de doliu al asiguraților RCA”. Număr record de reclamații și acuzații grave la ASF. Firmele de transport: Să recunoască mistificarea

COTAR, una dintre organizațiile reprezentative ale firmelor din domeniul transporturilor vine cu acuzații grave la adresa conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, despre care spune că a mistificat datele privind piața asigurărilor. Transportatorii afirmă, citând date publicate de ASF, că 2019 a fost "anul de doliu al asiguraților".
Economica.net - Dum, 12 apr. 2020, 05:22

Acuzațiile COTAR pleacă de la datele privind petițiile trimise de către ASF de păgubiți nemulțumiți de felul în care firmele de asigurare au gestionat dosarele de daună. ” Dacă în anul 2018, numărul petițiilor era de 8.313, sub mandatul noii echipe de conducere interimară a ASF, numărul petițiilor la adresa pieței de asigurări a ajuns la 25.679, rezultând o creștere de peste 300%”, arată sursa citată, într-un comunicat de presă.

Redăm mai jos comunicatul COTAR:

 

” Pentru a răspunde falsificării realității pe care a comis-o ASF, venim în continuare cu datele reale.

Au trecut 8 luni de când ASF are o nouă echipă de conducere interimară, iar rezultatele vorbesc de la sine. Anul 2019 poate fi considerat anul de doliu al consumatorilor de asigurări din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară primind 26.911 petiții, dintre care 95,42% (25.679) vizau comportamentul abuziv al pieței de asigurari din România.

Dacă în anul 2018, numărul petițiilor era de 8.313, sub mandatul noii echipe de conducere interimară a ASF, numărul petițiilor la adresa pieței de asigurări a ajuns la 25.679, rezultând o creștere de peste 300%.

Numărul de petiții reflectă conduita pieței financiare nebancare în relația cu consumatorii și nivelul de satisfacție și încredere al consumatorilor, în relația cu piața financiară din România și, cu precădere, cea a asigurărilor private. ASF a comunicat, pe 9 aprilie 2020, că firmele de asigurări au achitat dosarele de daună în trimestrul IV, într-un termen mediu de 16,39 de zile/dosar de daună. Aceste informații „oficiale”, prezentate de ASF, se bat cap în cap cu realitatea din piață: În trimestrul IV, ASF a înregistrat cele mai multe reclamații din anul 2019 și din istoria acestei instituții.

Din modul de soluționare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către A.S.F., rezultă că:

  • 49,08% din total piață RCA (48.379 de dosare) sunt dosare soluționate prin plată;
  • 49,95% din total piață RCA (49.241 de dosare) sunt dosare nefinalizate;
  • 0,97% din total piață RCA (960 de dosare) sunt dosare respinse de la plată.

ATENȚIE! Asigurătorii au transmis raportarile pentru trimestrul IV 2019 în luna martie 2020, iar ASF le-a prezentat pe 9 aprilie 2020.

Până la data raportării, adică până în luna martie 2020, asigurătorii au achitat doar 49,08% dintre dosarele de daună din perioada octombrie – decembrie 2019. Practic, asiguratorii au achitat jumătate dintre dosarele de daună, în 6 luni (octombrie 2019 – martie 2020). Cum explică ASF faptul că asiguratorilor le ia 6 luni ca să achite doar jumătate din numărul dosarelor de daună? De ce nu a fost achitată cealaltă jumătate până la data raportărilor? Ce sancțiuni au primit companiile de asigurări pentru asta? De ce lipsesc din acest raport informații relevante, legate de procentul dosarelor de daună achitate integral de către piața așa-zis supravegheată? Vă este rușine să recunoașteți public faptul ca sub 20% dintre dosarele de daună sunt achitate integral de către asiguratori?

La toate aceste probleme grave și la multe altele, printre care numărul de litigii, diferența neachitată, de aproape 80%, numărul de reclamații la ASF, sutele de actiuni de conciliere la SalFin și cele peste 100.000 de acțiuni in instanță, cele peste 100.000 de procese în care asiguratorii nu au achitat integral sau în termenul legal despagubirea și neregulile legate de  firma City Insurance, așteptăm răspunsuri din partea Guvernului României, care ar fi trebuit să ne protejeze de toate aceste abuzuri ale ASF”

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis vineri o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile să se conecteze la Internet, ca urmare a unui proces legat de......
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest ...
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Factorii de decizie din Uniunea Europeană au lansat o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu, ...