1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Anulată de două ori, licitația pentru 20 trenuri inter-regionale a fost suspendată azi, când expira termenul pentru depunerea ofertelor

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a suspendat luni, 26 octombrie, licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale. Tot luni fusese stabilit termenul – limită pentru depunerea ofertelor, la scurt timp după reluarea procedurii. Amintim că această licitație a fost deja anulată de două ori.

26 oct, 2020 | | ECONOMICA.net

Licitația ARF pentru cele 20 de trenuri apare ca fiind suspendată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (foto jos).

Decizia ARF - de a stabili pe 26 octombrie termenul-limită pentru depunerea ofertelor, la scurt timp după ce procedura a fost reluată săptămâna trecută - a stârnit unele critici.

Așadar, este posibil ca licitația să fi fost suspendată pentru stabilirea unui termen mai lung pentru depunerea ofertelor. De altfel, chiar șeful ARF, Gigi Gavrilă, a explicat într-un interviu pentru Agerpres că, urmare a discuţiilor purtate cu reprezentanţii ANAP, va identifica în zilele următoare posibilităţile tehnice de reluare a procedurii de licitaţie cu extinderea termenului de depunere a ofertelor cu un interval suficient de mare, astfel încât potenţialii ofertanţi să-şi poată pregăti ofertele. "Autoritatea pentru Reformă Feroviară va relua procedura de licitaţie într-un termen cât mai scurt", a dat asigurări șeful instituției.

Licitație anulată de două ori

Lansată în primăvara acestui an, licitația pentru cele 20 de rame electrice a fost deja anulată de două ori. Prima dată a fost în august, când ARF a decis să anuleze procedura, după ce chinezii de la CRRC Qingdao Sifang au obținut la Curtea de Apel București eliminarea unui factor de evaluare.

Chinezii au contestat însă anularea licitației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Pe 9 septembrie, CNSC a admis contestația chinezilor și a obligat ARF să continue licitația în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei.

Printr-un anunț pubicat în SEAP pe 23 septembrie, licitația era anulată însă a doua oară, din cauză că nu fuseseră depuse oferte. Ceea ce era surprinzător, având în vedere interesul chinezilor. 

La începutul lunii octombrie, Astra Vagoane Călători, partener al chinzeilor, a contestat la rândul său cea de-a doua anulare a procedurii. Producătorul din Arad susținea că anularea este de o "nelegalitate flagrantă, fiind de-a dreptul stranie".

Între timp, până să se pronunțe CNSC pe această contestație, ARF a reluat licitația săptămâna trecută și a stabilit pe 26 octombrie termenul pentru depunerea ofertelor.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în aprilie procedura de atribuire pentru achiziţia unui număr de 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, precum şi a serviciilor accesorii de mentenanţă. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ.

În formularul de contract de achiziţii au fost prevăzute două clauze de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi posibilitatea dublării cantităţilor achiziţionate, de la 20 la 40 de rame electrice. Suplimentarea prin dublare a cantităţilor şi serviciilor achiziţionate urma să fie făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Valoarea contractului a fost estimată între 1,31 miliarde de lei şi 3,71 miliarde de lei, fără TVA. Finanţarea proiectului era asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO