„Statele Unite sunt cele care au început cu tarifele, iar China s-a limitat la represalii pentru a-şi apăra drepturile şi interesele. China a fost foarte clară. Dacă SUA vor să dialogheze, trebuie să o facă cu respect şi trebuie să înceteze să mai folosească presiunea maximă, ameninţările şi şantajul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, într-o conferinţă de presă.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat marţi că depinde de China să „facă primul pas înspre ajungerea la un acord tarifar” şi că mingea este „în terenul Beijingului”, scrie Agerpres.
Potrivit lui Lin, poziţia Chinei cu privire la războiul tarifar „a fost clară şi fără echivoc” de la început. „Nu există câştigători în războaiele comerciale. China nu vrea acest război, dar nu se teme să lupte”, a spus el.
Războiul comercial declanşat de preşedintele Trump s-a intensificat pe 2 aprilie odată cu anunţarea „tarifelor reciproce” pentru restul lumii, măsură rectificată o săptămână mai târziu ca urmare a scăderii pieţei şi a creşterii costului finanţării datoriei SUA. Însă, în timp ce şi-a atenuat ofensiva faţă de majoritatea ţărilor prin aplicarea unui tarif generalizat de 10%, Washingtonul a decis să crească tarifele impuse Chinei pentru că Beijingul a răspuns cu represalii. Astfel, Washingtonul a impus tarife totale de 145% la importurilor chinezeşti, iar Beijingul şi-a majorat tarifele pentru produsele americane la 125%.
Deşi SUA au decis să lase neimpozitate numeroase produse tehnologice chinezeşti, Trump a anunţat tarife pentru semiconductori ce vor fi aplicate „în viitorul apropiat”.
La rândul său, China a cerut Washingtonului să anuleze „complet” toate taxele pe care le-a impus şi a reiterat că „protecţionismul nu are nicio cale de ieşire”.
Între timp, Beijingul a numit miercuri un nou reprezentant pentru negocierile sale comerciale, Li Chenggang, în locul lui Wang Shouwen, care a participat la negocierile comerciale cu SUA în timpul primului mandat la Casa Albă a lui Donald Trump.
Li (58 de ani), care va fi şi viceministru al comerţului, are zeci de ani de experienţă în gestionarea negocierilor internaţionale şi a fost în trecut ambasador al Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) cu sediul la Geneva.