Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul City Insurance sunt direct implicați

27 11. 2021
rca_456787654_03630200

Instanța a respins cererea City Insurance de suspendare a judecării falimentului până la soluționarea contestației pe care  fosta firmă de asigurare a formulat-o la decizia ASF de a îi ridica licența și a îi solicita falimentul.

Instanța a fixat următorul termen pentru judecata procesului de faliment pe 12 ianuarie anul viitor, ceea ce înseamnă că cel puțin până atunci toate polițele de asigurare, în principal RCA, încheiate la City sunt valide. Legea spune că polițele vor fi denunțate automat la maximum 90 de zile de la declararea falimentului, însă termenul fixat de instanță reduce spre zero valoarea acestei prevederi, în condițiile în care majoritatea polițelor City vor expira oricum până pe 12  aprilie, termenul cel mai apropiat pentru denunțarea automată.

Indiferent de soarta procesului de la Tribunalul București, din 29 noiembrie Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) începe să facă plățile pentru cererile depuse deja de către păgubiții rămași în urma prăbușirii City InsurancePână acum au fost formulate aproape 57.000 de cereri, potrivit Hotnews.ro, în valoare totală de 530 de milioane de lei. Este de așteaptat însă ca numărul și valoarea cererilor să fie în fina cu mult mai mare, având în vedere că City gestiona constant cel puțin 250-300.000 de dosare de daună, dar și că o societate ca Astra Asigurări (de peste două ori mai mică decât City în momentele ei de vârf) a generat circa 70.000 de cereri la FGA.

Amintim că atât terții păgubiți în accidente provocate de clienți asigurați pentru răspunderi de către City Insurance ( aproape toți șoferi loviți de alți șoferi cu RCA la City) cât și păgubiții cu asigurări facultative la City (CASCO, locuințe etc) și clienții City Insurance care aleg să denunțe polițele în vigoare au posibilitatea de a se adresa FGA pentru a își recupera banii.

La precedentele falimente, Fondul a început plățile abia după ce instanțele au declarat falimentul definitiv, însă cu această ocazie regulile au fost schimbate. Imediat după ce ASF a decis ridicarea licenței City Insurance, dar înainte de publicarea deciziei în Monitorul Oficial,  Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care printre altele spune că plățile încep la 60 de zile după publicarea în MO a deciziei privind ridicarea autorizației de funcționare a unei societăți de asigurări. Aceste 60 de zile se împlinesc pe 27 noiembrie, însă cum această dată pică sâmbătă, zi nelucrătoare, plățile vor începe pe 29 noiembrie, luni.  Cererile se pot depune cel târziu până la 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.