AOAR: Fondurile UE, reducerea evaziunii şi măsuri de relansare economică, priorităţile Guvernului

Măsurile pentru atragerea fondurilor structurale, reducerea evaziunii fiscale şi relansare economică, alături de parteneriatul public privat sunt, în opinia oamenilor de afaceri, principalele teme care ar trebui să preocupe noul Guvern, pentru a asigura astfel o creştere economică de cel puţin 1,5%.
Economica.net - joi, 10 mai 2012, 11:16
AOAR: Fondurile UE, reducerea evaziunii şi măsuri de relansare economică, priorităţile Guvernului

„Pentru activitatea imediată, AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România) revine public cu propunerile pe care le consideră a fi de impact major pentru evoluţia economică din anul 2012, respectiv asigurarea unei creşteri economice minime de 1,5%”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei, în care sunt formulate mai multe propuneri Guvernului Ponta.

Prima temă vizează fondurile structurale, AOAR propunând în acest sens utilizarea a circa 140 milioane de euro din fonduri obţinute din privatizare pentru finanţarea a aproximativ 80 proiecte aprobate de evaluatori externi în programul de finanţare a întreprinderilor mari, care s-au angajat să creeze circa 20.000 locuri de muncă.

Tot pentru a îmbunătăţi activitatea de atragere a fondurilor UE, AOAR propune împuternicirea prin ordin al miniştrilor sau chiar prin decizie a primului ministru a unor echipe operative detaşate pe cele mai mari şantiere aferente în special POS Transport şi POS Mediu, cu sarcina de a monitoriza şi sprijini respectarea graficelor de execuţie.

Oamenii de afaceri susţin că în prezent urmărirea din Bucureşti a modului în care se derulează proiectele mari de infrastructură este deficitară şi cu rezolvări lente ale problemelor în implementare.
Solicitarea de rapoarte lunare din partea prefecţilor cu privire la derularea proiectelor din fonduri UE este altă propunere a AOAR în acest sens.

În ceea ce priveşte măsurile de reducere a evaziunii fiscale, oamenii de afaceri consideră că la nivelul ANAF trebuie să se organizeze controale sistematice la nivelul tuturor judeţelor în domeniile sensibile şi importante pentru evaziune fiscală, respectiv alcool, ţigări, petrol, produse agricole şi reducerea masivă a controlului IMM-urilor, în special cele cu afaceri mai mici de 100.000 euro.

AOAR apreciază că evaziunea fiscală mai poate fi redusă dacă Garda Financiară execută exclusiv controale inopinate ale mijloacelor de transport, îndeosebi pe traseele care pleacă din vami, dar şi a depozitelor de toate tipurile.

Pentru relansarea economică, oamenii de afaceri propun selectarea şi publicarea investiţiilor prioritare a căror finanţare din resurse bugetare va fi asigurată în 2012.

La capitolul parteneriatul public privat, AOAR solicită ca în 30 zile toate administraţiile judeţene să facă publice minim cinci proiecte pe care le propun a fi abordate în parteneriat cu firmele private.

„AOAR înţelege prioritatea, acordată de Guvernul USL, adoptării de măsuri de natură socială, chiar în condiţiile economice incerte, aşa cum se prefigurează situaţia la nivelul trimestrului 1 din 2012. Solicităm focalizarea cât mai rapid a atenţiei Guvernului şi miniştrilor spre examinarea unor teme de interes major: cadrul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2013, politicile publice, acţiunile, bugetele şi indicatorii de performanţă care vor sta la baza bugetului pentru anul 2013 cât şi ca argumente în negocierile de la UE privind fondurile alocate României în 2014-2020”, se mai menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...