AOAR: Ministerul Finanţelor ar trebui să prezinte public cum a folosit împrumuturile de la BM

Economica.net
10 02. 2014
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

‘Ministerul de Finanţe a difuzat un comunicat de presa din care rezultă că România se pregăteşte să împrumute încă 500 milioane de dolari de la Banca Mondială, în scopul realizării unor obiective listate sumar. Enumerarea acestora crează senzaţia lipsei de priorităţi în angajarea banilor publici. Fără a fi împotriva unor împrumuturi necesare de la Banca Mondială, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că noi împrumuturi (de ex. pentru realizarea cadastrului în România) vor trebui să fie precedate de o prezentare publică a ceea ce s-a realizat în acest domeniu pe baza finanţărilor anterioare asigurate tot de Banca Mondială’, arată un comunicat remis, luni, AGERPRES.

AOAR nu înţelege amestecul de teme, începând cu managementul datoriei publice şi ajungând până la asistenţa socială, această ultimă temă consumând în anii anteriori, fără a se cunoaşte public pe ce, alte 500 milioane de euro împrumutaţi de la Banca Mondială de Ministerul Muncii, subliniază comunicatul AOAR.

Oamenii de afaceri reamintesc în comunicat ‘modul inutil în care au fost cheltuiţi banii privind asistenţă tehnică de specialitate vizând elaborarea unei legi a insolvenţei, proiectul de lege elaborat timp de un an fiind ulterior abandonat şi cere să se facă public modul în care s-au folosit banii de la Banca Mondială în scopul restructurării ANAF’.

‘Similar s-au cheltuit sume mari de bani pentru elaborarea Codurilor Penale, supuse astăzi criticii sau modificărilor de către specialişti… În timp ce România a făcut continuu astfel de împrumuturi, mediul de afaceri, îndeosebi cel al sectorului IMM au fost subfinanţate. Este relevant în acest sens cum instituţii internaţionale gen BERD au trecut la finanţarea directă a IMM-urilor din România ne mai aşteptând soluţii la nivel guvernamental sau al sistemului bancar. AOAR dezaprobă politica Ministerului de Finanţe, care nu asigură finanţarea unor măsuri de susţinere a mediului de afaceri, amintind în acest sens sumele simbolice alocate ajutorului de minimis, care asigură finanţarea a doar 1.000 proiecte din cele peste 7.000 depuse’, se mai arată în comunicat