Apa Nova Bucureşti a repopulat Dunărea, pentru a treia oară, cu 1.000 sturioni

Apa Nova Bucureşti, în parteneriat cu Primăria municipiului Tulcea şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a eliberat în apele Dunării 1000 de puieţi de păstrugă, în cadrul acţiunii numite sugestiv "Botezul Sturionilor". Apa Nova Bucureşti este deocamdată singura companie privată din România care s-a implicat activ pentru realizarea acţiunilor de repopulare cu sturioni în Dunăre.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 15:10
Apa Nova Bucureşti a repopulat Dunărea, pentru a treia oară, cu 1.000 sturioni

Acţiunea Apa Nova Bucureşti de repopulare a Dunării cu această specie pe cale de dispariţie din multe zone endemice, numită de specialişti “dinozaurul apelor”, a debutat în anul 2011 când au fost eliberați 150 sturioni, continuând apoi în anul 2013 prin eliberarea a 1.000 sturioni și în acest an cu repopularea tot cu 1.000 sturioni. Sturionii provin din păstrugi sălbatice şi urmează să se întoarcă în fluviu, pentru reproducere, în aproximativ patru ani. Aceştia au fost marcaţi individual, folosindu-se sârmuliţe codate (Coded Wire Tags-CWT) pentru a supraveghea parcursul lor ulterior.

Familii cu probleme sociale din comuna Murighiol au fost ajutate de către compania Apa Nova București

Apa Nova București, în parteneriat cu Primăria comunei Murighiol  a venit în ajutorul famililor cu probleme sociale și materiale. Acţiunea a avut loc sub egida Anului Internațional al Familiei.

Ajutată de un asistent social angajat al Primăriei Murighiol ce cunoaște îndeaproape cazurile sociale din comună, Apa Nova București a propus soluţii pe termen mediu și lung în vederea susținerii familiilor şi a gospodăriilor acestora. Familile au primit din partea Apa Nova București sprijin atât financiar, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate şi juridice, cât şi  cu alimente, medicamente, rechizite, produse pentru nou născuți, materiale de construcții (vopsea, pensule, diluant, sârmă de balot, ciment, plăci OSB etc), electrocasnice (TV, mașină de spălat, aragaz, frigider etc). Apa Nova București a pus la dispozitia acestor familii un medic si un laborator ambulant.

Această acțiune a făcut parte din cea de a VI-a ediție a evenimentului organizat anual de Apa Nova București în Delta Dunării, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO şi desfăşurat în acest an în perioada 12-15 iunie. Şi în acest an, în fiecare zi a evenimentului a avut loc câte o acţiune socială sau de mediu, în spiritul prezervării habitatelor şi resurselor naturale, care, fără o susţinere practică chiar şi a comunităţiilor mici, ajung în pragul colapsului.

In cadrul acestei actiuni, Apa Nova București a investit peste 10.000 de euro.

Au fost lansate albume tematice, realizate cu sprijinul Apa Nova Bucureşti

Anul acesta cele două cărţi lansate cu acest prilej au fost Diversitatea florei, vegetaţiei şi faunei din zona Staţiei Arcuda şi Nuanţe de albastru-Lacuri Europene.

Primul album a fost realizat de un grup de specialişti coordonaţi de Anca Sârbu, Preşedinta Asociaţiei Grădinilor Botanice din România, iar cel de-al doilea album, Nuanţe de albastru-Lacuri Europene, a  fost realizat sub îndrumarea Lucreţiei Băluţă, reprezentanta Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Participanţii au vizitat expoziţia de pictură, realizată cu sprijinul Apa Nova Bucureşti şi intitulată „Ritmuri acvatice”, expoziţie ce a inclus aproximativ 50 de picturi care s-au născut din călătoriile celor 4 artişiti plastici în Delta Dunării, cu ocazia celor 5 ediţii anterioare ale Clubului Biodiversităţii, Ileana Dragomirescu, Sanda Buțiu, Veronica Oancea și Traian Oancea.

Atelierele creativităţii

Membrii „Clubului biodiversităţii” au avut ocazia să experimenteze pictura neconvenţională sau să-şi exercite îndemânarea şi creativitatea în cadrul celor 3 ateliere: Atelierul de pictură pe eşarfă, Atelierul de înşirat mărgele şi Atelierul de împletit noduri marinăreşti. Toate cele 3 atelierele au avut loc sub îndrumarea specialiştilor şi s-au bucurat de o participare care a depăşit aşteptările organizatorilor.

Cei 300 de invitați din peste 22 de țări (Germania, Cipru, Luxemburg, Grecia, Franța, Croația, Bulgaria, Serbia, Austria, Ungaria, Slovacia, Macedonia, Armenia, Belgia, Muntenegru, Elveția, Moldova, Cehia, Turcia și România), care reprezintă Ambasade, filiale Veolia, ONG-uri, Asociaţii de mediu, împreună cu jurnaliștii ce au participat la eveniment, au aflat despre problemele acute de mediu ale Dunării şi ale Deltei sale şi au fost îndemnaţi să acţioneze, la rândul lor, ori de câte ori va fi posibil, în sensul protejării active a mediului înconjurător.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.