Apa Nova Bucureşti anunţă investiţii de 40,5 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii, în 2025

Apa Nova Bucureşti, parte a Grupului Veolia, a anunţat un buget de investiţii de aproximativ 40,5 milioane de euro pentru anul 2025, în vederea modernizării infrastructurii de apă şi canalizare.
AGERPRES - joi, 06 mart. 2025, 11:41
Apa Nova Bucureşti anunţă investiţii de 40,5 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii, în 2025

Proiectele de modernizare vizează îmbunătăţirea reţelelor existente, implementarea de soluţii inteligente pentru eficienţă energetică şi optimizarea serviciilor oferite celor aproximativ două milioane de locuitori ai Capitalei, a anunţat compania Apa Nova Bucureşti, scrie Agerpres.

În 2025, o axă principală o reprezintă Noul Program Investiţional Obligatoriu (NPIO), un angajament asumat până în 2031, cu o valoare totală de 230,9 milioane euro. Alături de obiectivele din cadrul NPIO, care vizează continuarea proiectelor de redimensionări şi extinderi ale reţelelor, Apa Nova Bucureşti va investi în acest an în sistemul de contorizare inteligentă, care include deja peste 80.000 de unităţi instalate, în proiecte de producţie de energie verde, eficientizare energetică şi în instalaţiile de potabilizare, precum şi în staţia de epurare a apelor uzate de la Glina.

„În calitate de partener de încredere al comunităţii bucureştene, investim pentru servicii optime şi menţinerea unor tarife competitive, prin optimizarea costurilor operaţionale şi dezvoltarea constantă a infrastructurii de apă şi canalizare într-o manieră responsabilă faţă de mediu. Prin programul din acest an, continuăm să punem accent pe eficienţă energetică, durabilitate şi tehnologii care să răspundă provocărilor actuale, inclusiv celor legate de adaptarea la riscurile emergente şi creşterea rezilienţei infrastructurii, chiar şi a celei informatice”, a declarat Mădălin Mihailovici, director general al Apa Nova Bucureşti, citat în comunicat.

Apa Nova Bucureşti susţine că este în permanentă colaborare cu administraţia Capitalei pentru sincronizarea acestor lucrări cu alte proiecte de modernizare, precum cele ale societăţilor de transport sau termoficare, care au impact şi asupra infrastructurii de apă şi canalizare. Aceste tipuri de lucrări au evoluat constant din punct de vedere tehnologic, fiind utilizate din ce în ce mai mult tehnici minim-invazive pentru operaţiuni cu un impact cât mai redus asupra comunităţii şi calităţii vieţii urbane, menţinând echilibrul dintre dezvoltarea infrastructurii şi protejarea mediului.

Unul dintre proiectele strategice din 2025 ale Apa Nova Bucureşti presupune extinderea sistemelor de apă şi canalizare în zona Lunci, demarată în 2024, dar şi creşterea colectării apelor uzate şi meteorice. Mai mult, pentru colectarea apelor meteorice, tratarea şi redarea lor în natură, Apa Nova Bucureşti construieşte o nouă staţie de captare şi pompare, cu un rezervor de circa 2.500 mc.

În paralel, compania derulează şi investiţii dedicate creşterii independenţei energetice, folosind tehnologii de producţie a energiei regenerabile, cum sunt panourile fotovoltaice, sistemele hidro şi sisteme de stocare a energiei electrice. Proiectele de acest tip realizate până la finalul anului 2024 au implicat o investiţie totală de 7,7 milioane de euro şi permit acum generarea a circa 10.547 MWh/an de energie electrică.

Eficientizarea proceselor are loc prin investiţii consecvente, atât pentru staţia de epurare Glina, cât şi la nivelul staţiilor de potabilizare, unde sunt realizate retehnologizări pentru sistemele de tratare şi clorinare a apei.

Începând cu anul 2000, Apa Nova şi-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice din Municipiul Bucureşti, realizând investiţii totale de peste 748 de milioane de euro în infrastructura de apă şi canalizare.

Grupul Veolia se clasează în mod constant în topul primelor trei companii din domeniile sale de activitate (apă, energie şi managementul deşeurilor), în toate ţările cheie, susţine comunicatul citat. Este campion mondial în serviciile de apă, tehnologiile apei şi tratarea deşeurilor periculoase, numărul 1 în Europa în economia circulară şi numărul 2 în Europa în ce priveşte reţelele de încălzire şi eficienţa energetică, se mai arată în document.

Te-ar mai putea interesa și
Israelienii de la Nofar, pe ultima sută de metri pentru finalizarea unui nou parc fotovoltaic în România
Israelienii de la Nofar, pe ultima sută de metri pentru finalizarea unui nou parc fotovoltaic în România
Un parc fotovoltaic de 73 MW al celor de la Nofar urmează să primească autorizația de înființare de la ANRE săptămâna viitoare....
Arieratele bugetului general consolidat au crescut uşor în februarie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au crescut uşor în februarie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 0,1%, în februarie 2025, comparativ cu luna precedentă, la ...
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puţin 25 de morţi
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puţin 25 de morţi
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a oferit să ajute Iranul în a face faţă exploziei care a zguduit cel mai mare port ...
Debitul Dunării, în creştere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Debitul Dunării, în creştere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va creşte în următoarele zile până la 6.000 mc/s, situându-se ...