Apar şapte saline în Bucureşti

03 09. 2013
6742_phoca_thumb_l_in_salina_brasov_89305400

DGASPC sector 6 a lansat o invitaţie de participare la o licitaţíe privind construcţia a şapte saline de suprafaţă în Bucureşti. Proiectul va costa în jur de 1,6 milioane de lei, fără TVA. „Suntem încă în fază de proiect. După finalizarea licitaţiei, dacă vom găsi un constructor, se vor stabili şi locaţiile. Acum suntem în discuţii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii DGASP sector 6.

Cum vor arăta salinele

Potrivit caietului de sarcini, pereţii vor fi placaţi cu un strat din cărămizi de sare, de Himalaya, în spatele cărora se vor monta leduri pentru o iluminare ambientală. De asemenea, pardoseala va fi realizată dintr-un strat de cărămizi de sare de Himalaya aşezate pe un pat de sare măcinata, iar tavanul va fi realizat dintr-un strat de glet impregnat cu particule de sare. Tot la tavan se va realiza un sistem de iluminare decorativă tip ”cer cu stele”.

 În saline se va monta, totodată, un sistem de generare de particule de sare în atmosferă, sisteme TV, audio şi de încălzire prin infraroşu. Nu în ultimul rând, se vor realiza decoraţiuni dedicate gen ”fântâna, şemineu, bulgari de sare, decoraţiuni tip ZEN”.
 

Generatorul de sare va fi cu ecran de comandă tactil , astfel că volumul de aerosoli se va putea programa atât ca timp cât şi cantitativ . Aparatul produce aerosoli de sare prin metoda de măcinare, pulverizare, mărimea aerosolilor fiind cuprinsă între 0,1μm si 5μm.

 
De ce sare de Himalaya
 

După cum descriu reprezentanţii DGASPA, cristalele de sare naturală din munţii Himalaya din care sunt realizate cărămiziile de sare sunt o bogată sursa de substanţe micronutritive, esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Cristalul de sare Himalaya conţine 84 de minerale, care se găsesc în aceeaşi componentă în sângele uman. Sarea din munţii Himalaya nu este procesată sau prelucrată chimic de către om. Este o sare pura aşa cum era înainte de extracţie fiind doar porţionată pentru diverse utilizări. Culoarea este neuniforma, având variaţii de la roz la portocaliu şi este dată de conţinutul natural de fier. „Este bine cunoscut faptul ca terapia prin inhalare a aerului încărcat cu ioni de sare (Haloterapie sau Speleoterapie), reprezintă un real succes în tratarea bolilor respiratorii. 
Prin încălzirea cărămizilor de sare, are loc procedeul de ionizare, producându-se ioni negativi ce stabilesc un climat echilibrat în salina artificială”, se explică în caietul de sarcini.