Apar schimbări în magazine. Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi vor fi separate de lactatele autentice

Rafturile cu lactate din marile magazine vor fi reamenajate în perioada următoare astfel încât să evidențieze produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine. Este o schimbare prevăzută în noua lege a laptelui care nu are încă norme de aplicare. Marii retaileri au convenit însă împreună cu ANSVSA să aplice legea în avans, pentru a putea testa modul în care viitoarele norme se vor putea implementa efectiv.
Alina Stanciu - mar, 20 dec. 2022, 16:00
Apar schimbări în magazine. Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi vor fi separate de lactatele autentice

Marile lanțuri de magazine alimentare ar putea delimita încă de pe acum la raft produsele lactate autentice, de cele pe bază de lapte, care conțin și adaos de grăsimi și/sau proteine, după cum indică noua lege a laptelui (Legea 307/2022) care nu are încă norme de aplicare.

În urma consultărilor dintre ANSVSA și Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) s-a decis ca retailerii să acționeze în avans, în cadrul unor proiecte pilot ce vor funcționa și ca studii de caz.

„ANSVSA a propus membrilor Asociației să adopte o conduită practică pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în funcție de modelul propriu de organizare, dar în conformitate cu spiritul și scopul urmărit de lege. Măsura propusă de ANSVSA este una proactivă, nu este restrictivă și poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din orașele reprezentative și apoi extinsă la nivel național. Acest proiect pilot urmează să fie folosit și ca studiu de caz pentru emiterea legislației secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare și mai facile de implementat”, a transmis ANSVSA.

„Legea laptelui nu este încă aplicabilă, dar dorim să acționăm în avans pentru a face lucrurile să meargă lin. Este și pentru noi un exercițiu util, pentru că ne vom da seama ce putem face efectiv”, ne-a explicat și George Bădescu, director executiv AMRCR.

Urmează ca, după elaborarea și aprobarea normelor metodologice și a ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, ANSVSA să efectueze controale tematice pentru verificarea respectării prevederilor legii.

Potrivit articolul 6 din Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022

(1) Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.

(3) Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.

(4) Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană.

(5) În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

(6) Se interzice folosirea denumirilor reglementate la punctele 1-4 din partea III „Lapte și produse lactate“ a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentația publică, care au în compoziția lor ingrediente ce nu se încadrează în definițiile laptelui și ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menționa pe etichetă procentul acestora.

(7) În toate situațiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.”

 

Te-ar mai putea interesa și
NEPI Rockcastle și-a majorat împrumutul de la IFC la 445 milioane de euro
NEPI Rockcastle și-a majorat împrumutul de la IFC la 445 milioane de euro
NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a semnat în decembrie 2023 un acord cu Corporația Financiară Internațională (IFC) pentru o finanțare verde în......
China: 19 persoane decedate în urma surpării unei porţiuni de autostradă în provincia Guangdong
China: 19 persoane decedate în urma surpării unei porţiuni de autostradă în provincia Guangdong
Nouăsprezece persoane şi-au pierdut viaţa în urma surpării unei porţiuni de autostradă în noaptea de marţi spre ...
SUA îşi îndemnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot
SUA îşi îndemnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot
Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze ...
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită controlat, exact în perioada minivacanței cu consum redus de energie, în care energia este ieftină sau chiar cu preț negativ
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită controlat, exact în perioada minivacanței cu consum redus ...
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită controlat seara trecută și va mai fi repornită după finalul ...