Apartamente prin Prima Casă cu facturi lunare zero: Proiectul primului cartier fotovoltaic ar putea demara anul acesta

Tinerii români care au realizat casa solară EFdeN ar putea demara anul acesta proiectul unui cartier bazat pe această casă, care să producă mai multă energie decât consumă. Apartamentele din acest complex vor avea preţuri de până la 70.000 de euro, putând fi achiziţionate prin programul Prima Casă.
Economica.net - joi, 16 iun. 2016, 21:00
Apartamente prin Prima Casă cu facturi lunare zero: Proiectul primului cartier fotovoltaic ar putea demara anul acesta

Pe lângă garsonierele şi apartamentele cu preţuri de până la 70.000 de euro, complexul va cuprinde şi duplexuri de 170 mp. fiecare, la un preţ de 130.000 de euro, adică sub 800 de euro/mp., a spus Claudiu Butacu, preşedintele Asociaţiei Solar Decatlon Bucureşti, care se ocupă de proiect.

El a precizat pentru ECONOMICA.NET, în cadrul Forumului Regional FOREN 2016, că proiectul ar putea demara în acest an, fiind realizat deja un business plan.

Potrivit lui Butacu, investiţia în proiect este estimată la 38 de milioane de euro, iar profitul ce ar putea fi obţinut este de 14 milioane de euro.

Tinerii din cadrul Asociaţiei au atras deja mai mulţi parteneri pentru dezvoltarea proiectului, printre care Energodynamics, care asigură servicii în domeniul stocării energiei, de la concept până la mentenanţă.

Prototipul EFdeN este o locuinţă inteligentă datorită sistemului de automatizare de tip BMS care controlează fiecare aspect al locuinţei. De la controlul sistemul de iluminat la modul de funcţionare al instalaţiilor sanitare, al echipamentelor de ventilare, şi al sistemelor de umbrire prototipul este îndeaproape monitorizat. Toate rezultatele şi controlul sunt disponibile şi de la distanţă, prin intermediul internetului.

Elementul arhitectural central al prototipului este sera, un spaţiu verde integrat multifuncţional. Este o zona dedicată conceptului de urban farming care serveşte ca loc de relaxare şi care devine un generator de comunităţi în varianta industrializată. Este o seră hibrid deoarece pe lângă aceste 3 funcţiuni, are rol şi în sistemul de încălzire al casei.

Noul complex rezidenţial ar putea fi construit în Bucureşti, pe locul unei foste platforme industriale. Unul dintre locurile propuse de realizatorii proiectului este un fost sit industrial abandonat în zona gării Obor.

Tinerii care vor să realizeze acest complex rezidenţial s-au reunit în 2010 în prima echipă a României care a participat în cea mai importantă competiție internațonală de locuințe sustenabile, Solar Decathlon Europe ce a avut loc în 2012 la Madrid. Ulterior a participat cu un nou proiect, EFdeN, la ediția din 2014 de la Versailles, alături de 20 de echipe din 16 țări și 4 continente.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...