APDRP nu va plăti tinerilor fermieri ultima tranşă din banii europeni fără îndeplinirea obligaţiilor

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) nu va efectua plăţile aferente ultimei tranşe de plată în cazul în care obligaţiile asumate de beneficiarii măsurii 112 - 'Instalarea Tinerilor Fermieri' nu au fost îndeplinite, a anunţat miercuri APDRP.
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 16:03
APDRP nu va plăti tinerilor fermieri ultima tranşă din banii europeni fără îndeplinirea obligaţiilor

Conform contractului semnat între beneficiari şi APDRP, a doua tranşă de plată, în cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, se va acorda după îndeplinirea acţiunilor prevăzute în Planul de afaceri. Mai mult, există posibilitatea reală ca beneficiarilor care nu mai îndeplinesc obligaţiile asumate prin Contractul de finanţare şi criteriile de eligibilitate să li se solicite returnarea integrală a banilor primiţi, la care se adaugă şi dobânzile legale aferente.

Astfel, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de beneficiari prevede ca în maximum trei ani de la acordarea sprijinului, beneficiarul să urmeze un curs de formare profesională prin măsura 111 – ‘Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe’ în cel puţin unul dintre domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc. În momentul solicitării ultimei tranşe de plată, beneficiarii vor trebui să facă dovada că au absolvit cursurile respective, îndeplinind astfel acest criteriu de eligibilitate.

O altă condiţie de eligibilitate asumată prin acceptarea finanţării nerambursabile este aceea că mai mult de 50% din timpul de lucru al beneficiarului de fonduri europene nerambursabile va trebui să se desfăşoare în cadrul fermei proprii.

Pentru măsura 112 ‘Instalarea tinerilor fermieri’, finanţarea nerambursabilă constă în acordarea unei prime de instalare. Sprijinul de instalare este acordat în două tranşe de plată. Prima tranşă este într-un procent de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, iar cea de a doua tranşă reprezintă 40% din totalul sprijinului.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE (unitatea de dimensiune economică), iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 4.000 euro/1 UDE, dar nu va putea depăşi 40.000 de euro/exploataţie.

Condiţiile impuse pentru accesarea acestei măsuri de investiţii au ca scop atingerea obiectivelor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală privind îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol şi îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură. Concret, aceste cerinţe vin în sprijinul tinerilor fermieri pentru a atinge obiectivul privind creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri.

Potrivit datelor APDRP, furnizate AGERPRES, până în acest moment, au fost semnate contracte de finanţare cu 9.485 de tineri fermieri, valoarea totală nerambursabilă a acestor contracte fiind de peste 210 milioane de euro. Plăţile efectuate până în prezent către beneficiarii măsurii 112 se ridică la 147,6 milioane de euro.

Pentru obţinerea finanţării europene nerambursabile, tinerii fermieri au întocmit proiecte de investiţii pentru înfiinţarea sau modernizarea fermelor vegetale, a stupinelor, dar şi pentru creşterea animalelor.

Cele mai multe dintre proiectele tinerilor fermieri, respectiv 4.884 de proiecte, prevăd investiţii mixte (culturi vegetale şi creşterea animalelor), fiind urmate de 2.182 de proiecte care vizează investiţii în culturi de câmp. De asemenea, prin 1.198 de proiecte s-au realizat investiţii în horticultură. Alte proiecte vizează sectorul vitivinicol, culturi permanente (plantaţii pomicole, arbuşti fructiferi, pepiniere, viţă-de-vie, livezi etc.) lapte şi produse lactate, precum şi creşterea porcinelor, a animalelor ierbivore şi a păsărilor de curte.

Până la finele anului trecut, din cele 9.485 de proiecte contractate, au fost finalizate 1.096 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, în valoare de 23,7 de milioane euro. În diferite stadii de implementare există peste 8.600 de proiecte.

Dintre tinerii fermieri care au primit finanţare prin această măsură de investiţii, aproximativ 4.000 sunt femei.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...