APIA: Situaţia rezilierii contractelor pentru ulei şi făină a fost comunicată CE

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunţă, sâmbătă, că a transmis notificările de reziliere a contractelor cu Viem Corporation Eood, care nu a livrat făina şi uleiul pentru persoanele defavorizate, a stabilit cuantumul penalităţilor şi a comunicat situaţia şi Comisiei Europene.
Economica.net - sâm, 19 ian. 2013, 14:35
APIA: Situaţia rezilierii contractelor pentru ulei şi făină a fost comunicată CE

„În acest moment Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a transmis notificările de reziliere a contractelor la furnizor în care s-au stabilit şi cuantumul penalităţilor pentru părţile din contracte care nu s-au realizat”, precizează reprezentanţii APIA.

Potrivit acestora, situaţia a fost comunicată şi Comisiei Europene în vederea refolosirii fondurilor comunitare neutilizate aferente acestor contracte.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai informează că pentru implementarea planului anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD) România a beneficiat în anul 2012 de fonduri comunitare de 60,7 milioane de euro, pentru furnizare şi distribuţie fiind stabilite următoarele produse: făină, mălai, orez, zahăr, paste făinoase, biscuiţi, ulei, mazăre verde în saramură, bulion, roşii în bulion şi fasole uscată.

APIA precizează că au fost încheiate 11 contracte, cu şase agenţi economici, pentru cantităţile de alimente de furnizat, iar două dintre contacte, încheiate cu Viem Corporation Eood–BG, nu au mai fost respectate.

Viem Corporation Eood–BG trebuia să asigure făină şi ulei pentru persoanele defavorizate, valoarea contractelor fiind de 6,60 milioane de euro, respectiv 20,03 milioane de euro.

Pentru distribuţia alimentelor, APIA a încheiat un „Acord de cooperare” cu fiecare Consiliu judeţean şi cu Consiliul General Bucureşti, iar până la 31 decembrie 2012 au fost livrate: bulionul, pastele făinoase, biscuiţii, mălaiul, fasolea şi zahărul, urmând ca în luna ianuarie să fie finalizate orezul (83 la sută distribuit), mazărea verde în saramură (79 la sută distribuit ) şi roşiile în bulion (85 la sută distribuit).

În ceea ce priveşte contractele cu operatorul economic Viem Corporation Eood pentru produsele alimentare făină şi ulei de floarea soarelui, acestea au fost încheiate în data de 22.06.2012, respectiv 04.09.2012, în urma aplicării unor proceduri de achiziţie publică de licitaţie deschisă, prevăzute de legislaţia naţională în vigoare şi de regulamentele comunitare.

APIA mai precizează că garanţiile de bună execuţie s-au constituit în cuantum de 110 la sută din valoarea contractului pentru furnizarea de ulei de floarea soarelui în conformitate cu prevederile Regulamentului(UE) nr. 807/2010 şi în cuantum de 148,06 la sută din valoarea contractului pentru furnizare făină albă de grâu, în conformitate cu prevederile Regulamentului(UE) nr. 562/2011.

„Precizăm că pentru aceste produse s-a furnizat până la data de 31.12.2012, data scadentă a contractelor de furnizare, cantitatea de 10,8 mii tone făina şi cantitatea de 0,5 kl ulei, respectiv 30 la sută faină şi trei la sută ulei. Cu toate demersurile făcute de instituţia noastră pentru continuarea livrărilor, operatorul economic nu şi-a mai realizat obligaţiile contractuale”, se arată în comunicatul remis agenţiei Mediafax.

Instituţia a mai încheiat contracte pentru implementarea planului anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate pentru: orez cu SC Atifco International SA, pentru o cantitate contractată de 17,5 mii tone, în valoare de 5,14 milioane euro, mălai, cu SC Rompan SA, pentru o cantitate de 12,2 mii tone în valoare de 6,88 milioane euro, paste făinoase – cantitate contractată de 2,6 mii tone cu SC Rompan SA, în valoare de 1,24 milioane euro, biscuiţi – cantitate contractată 1,4 mii tone, cu SC Orlando SRL, în valoare de 1,2 mil euro, fasole uscată – cantitate contractată 3,7 mii tone cu SC Rompan SA, în valoare de 3,47 milioane euro, mazăre în conservă – cantitate contractată 4,4 mii tone cu SC Atifco International SA, în valoare de 2,58 milioane euro.

APIA mai are contracte cu SC Contec Foods SRL pentru trei mii tone de bulion în valoare de 2,46 milioane euro, cu SC atifco International SA pentru patru mii tone roşii în bulion, în valoare de 2,46 mil euro şi cu SC Agrana Romania SA pentru 8,9 mii tone de zahăr în valoarea de 7,82 milioane euro.

Persoanele care beneficiază de acest program au dreptul la 14 kilograme de făină şi 7 litri de ulei. De asemenea, în baza acestui program se mai distribuie mălai, paste făinoase, biscuiţi, orez, fasole boabe, mazăre în conservă, bulion, roşii în bulion, zahăr.

De această formă de protecţie socială beneficiază toţi cei care primesc venitul minim garantat, şomerii înregistraţi, pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi sunt mai mici de 400 de lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat,veteranii şi văduvele de război.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...