APIA: Apicultorii au solicitat 45 de milioane de lei în 2017, cu aproape 41% mai mult decât plafonul

Sprijinul financiar solicitat în acest an de apicultorii români prin Programul Naţional Apicol (PNA) se ridică la 45 de milioane de lei, cu aproape 41% mai mare decât plafonul prevăzut pentru 2017, în timp ce numărul cererilor eligibile a crescut cu 30% faţă de anul trecut, până la 4.587, potrivit datelor anunţate la Târgul Naţional al Mierii de către reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Economica.net - Dum, 17 sept. 2017, 12:27
APIA: Apicultorii au solicitat 45 de milioane de lei în 2017, cu aproape 41% mai mult decât plafonul

„În acest an sunt 4.587 de cereri eligibile depuse de apicultori, dar şi de o cooperativă, iar sumele solicitate depăşesc 45 de milioane de lei în condiţiile în care plafonul din 2017 este 32 de milioane de lei prin Programul Naţional Apicol. De altfel, o sumă similară este prevăzută în 2018 şi în 2019”, a declarat, la Târgul Naţional al Mierii, Adrian Sava, directorul Direcţiei Măsuri de Piaţă şi Comerţ Exterior din cadrul APIA.

Acesta a precizat că datorită creşterii numărului de cereri depuse de apicultori pentru obţinerea sprijinului financiar din PNA, plăţile se vor reduce proporţional, astfel încât toţi apicultorii cu cereri eligibile să poată primi banii.

„Plata va fi mai mică pe fondul creşterii numărului apicultorilor, pentru a ajunge la toţi în limita plafonului. Ţinând cont că sunt depuse cu peste 30% mai multe cereri faţă de anul trecut, sumele pentru fiecare apicultor vor fi mai mici ca să să ne încadrăm în plafon, dar şi aşa cred că este un ajutor pentru aceştia”, a spus Sava.

Totodată, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, Lelior Iacob, a anunţat că a fost finalizat controlul în totalitate pe toate cererile depuse, iar din 15 octombrie banii vor putea ajunge către apicultori.

Acesta a mai precizat că în acest an s-a observat o creştere a stupinelor ecologice, chiar dacă în cazul acestora tratamentele aplicate sunt diferite, deoarece preţurile obţinute pentru mierea ecologică sunt mult mai bune.

„Este o diferenţă de tratament între stupinele ecologice şi cele convenţionale, dar se observă o creştere, un interes pentru stupinele ecologice având în vedere preţurile mult mai bune la miere”, a subliniat şeful ANZ.

Întrebat dacă are o situaţie în ceea ce priveşte mortalitatea albinelor, ţinând cont de influenţele negative asupra acestora pe care le-au avut condiţiile meteo din iarnă, dar şi folosirea neonicotinoidelor în cultura mare, acesta a spus că a cerut apicultorilor o astfel de situaţie, dar deocamdată „nu există imagine asupra pierderilor suferite”.

„Am cerut apicultorilor să facă o analiză cu mortalităţile din sector, pe fiecare zonă în parte. Ştim că au fost probleme mari în nordul şi nord-estul ţării, la Iaşi, dar încă nu am primit nicio situaţie, nici de la apicultori, nici de la direcţiile agricole ca să puteam avea o imagine asupra pierderilor suferite. Nu cred că ar trebui să avem pierderi mai mari dacă apicultorii îşi fac tratamentele la timp şi în mod adecvat, chiar dacă sumele din PNA vor fi mai mici în acest an”, a adăugat Iacob.

În perioada 2017-2019, România beneficiază de un buget de 21,5 milioane de euro pentru Programul Naţional Apicol, în creştere cu 7,2% faţă de suma alocată acestui program în perioada 2014-2016.

Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA, iar sprijinul financiar alocat pentru perioada 2017 – 2019 este de 21.508.480 euro, faţă de 20.045.340 euro repartizat pentru perioada 2014 – 2016.

Potrivit datelor MADR, suma totală alocată României se împarte astfel: pentru anul 2017 – 7.169.494 euro (3.584.747 euro buget UE/3.584.747 euro buget naţional); pentru anul 2018 – 7.169.498 euro (3.584.749 euro buget UE/3.584.749 euro buget naţional); pentru anul 2019 – 7.169.488 euro (3.584.744 euro buget UE/3.584.744 euro buget naţional).

Accesarea măsurilor şi depunerea dosarelor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în vederea solicitării sprijinului financiar se poate face direct de către apicultor sau prin intermediul formei asociative.

Programul Naţional Apicol 2017-2019 se adresează atât apicultorilor, care deţin până la 75 familii de albine, cât şi celor care deţin peste 75 familii de albine, dar cu condiţii diferite de eligibilitate, şi vizează măsuri precum achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.

România produce anual, în medie, 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Bucureştii mai pot cumpăra duminică miere şi produse apicole direct de la producător de la Târgul Naţional al Mierii organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe Platforma Apicolă Băneasa. Aproximativ 120 de apicultori au venit cu produse specifice stupului la ediţia de toamnă a târgului organizată în perioada 15 – 17 septembrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea pentru a opera zboruri regulate către această țară, a anunțat......
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...