APIA: Fermierii români pot depune cererile de sprijin pe suprafaţă în perioada 3 martie-15 mai 2014

Fermierii români vor putea depune cererile de sprijin pe suprafaţă aferente anului 2014 începând de luni, 3 martie, iar termenul limită, fără a fi penalizaţi, este 15 mai inclusiv, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 11:27
APIA: Fermierii români pot depune cererile de sprijin pe suprafaţă în perioada 3 martie-15 mai 2014

‘Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă se va derula în perioada 3 martie – 15 mai 2014, respectiv 9 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) şi şase ajutoare naţionale tranzitorii (ANT), respectiv pentru culturi în teren arabil, pentru in şi cânepă pentru fibră, pentru tutun, hamei şi sfeclă de zahăr’, se arată într-un comunicat al APIA, remis marţi AGERPRES.

De asemenea, vor exista în 2014 schema de plată separată pentru zahăr, schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană şi plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. APIA precizează că se vor continua pe segmentul de dezvoltare rurală angajamentele aflate în desfăşurare, iar pentru cele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR de către Comisia Europeană.

Astfel, este vorba de măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate, măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural şi măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu, cu precizarea că aici pot fi combinate pe parcelă mai multe pachete. În total sunt 7 pachete, respectiv Pachetul 1 (P1) – Pajişti cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiţionale; Pachetul 3 (P3) – Pajişti importante pentru păsări; Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi; Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică; Pachetul 6 (P6) – Pajişti importante pentru fluturi; Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu. Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5, însă nu şi P4 cu P7.

APIA desfăşoară din 10 februarie campania de informare privind primirea cererilor de plată pe suprafaţă, având sloganul: ‘Eşti Fermier European.Depune la APIA cererea de sprijin! 2014 – anul tranziţiei către noua Politică Agricolă Comună.’
Obiectivul general al campaniei îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2014, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.

‘Se va pune accent în continuare pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la aplicaţia de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii îşi pot vizualiza, prin conexiune la internet, propriile parcele digitizate în campania anterioară şi îşi pot digitiza şi măsura cu exactitate şi alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. De asemenea, aplicaţia IPA Online pune la dispoziţia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum şi avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole şi avertizări privind respectarea anumitor cerinţe de ecocondiţionalitate. Totodată, aplicaţia IPAOnline informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. Buna informare a fermierilor reprezintă una dintre primele şi cele mai importante condiţii pentru derularea la timp şi corectă a întregului proces de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România’, precizează APIA.

Pe durata campaniei, centrele judeţene şi locale ale Agenţiei vor organiza sesiuni de informare şi instruire a fermierilor şi respectiv a administraţiei agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijin pentru plăţi pe suprafaţă în anul 2014, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă.

În cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atenţie deosebită procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă şi identificare, respectiv de schiţare corectă, online, a parcelelor agricole. De asemenea, se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecocondiţionalitate pe toate suprafeţele agricole utilizate. De aceste instruiri vor beneficia atât fermierii cât şi administraţia agricolă din primării, respectiv personalul din bibliotecile judeţene şi comunale cuprinse în programul Biblionet.

Potrivit ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, sumele alocate pentru plăţile pe suprafaţă vor fi de 1,6 miliarde de euro în 2014, respectiv 178 de euro pe hectar.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...