APIA începe decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă pentru 2012-2013

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va începe decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă /SAPS/ aferente anului agricol 2012 - 2013, în cuantum de peste 2,479 miliarde de lei.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 10:30
APIA începe decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă pentru 2012-2013

Luni, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabileşte normele metodologice de aplicare a Hotărârii privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi măsurilor de piaţă în agricultură.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, remis marţi AGERPRES, ordinul stabileşte conturile, sumele ce urmează a fi transferate şi procedura de lucru între instituţii, iar APIA va începe plăţile către beneficiari.

Beneficiarii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă sunt 1,072 milioane de fermieri pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

MADR precizează că suma totală destinată plăţilor unice pe suprafaţă depăşeşte 2,479 miliarde de lei, diferenţa până la concurenţa totală a sumei aprobate prin actul normativ (2,7 miliarde de lei) fiind destinată măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul vitivinicol, restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, susţinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producători din sectorul legume-fructe, ajutorul specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate, ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii din sectorul de agricultură ecologică, restituţii la export, programul naţional apicol, programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, lapte în şcoli etc.

Similar anilor anteriori, începând cu data de 16 octombrie 2013, în conformitate cu reglementările europene, MADR va completa sumele aprobate prin Hotărârea de Guvern în vederea acordării avansului pentru campania 2013 – 2014.

În perioada 11 – 14 martie 2013, APIA a efectuat plăţi de 1,205 miliarde de lei, din care plăţi din bugetul naţional în valoare totală de 756 milioane de lei (166,5 milioane de euro), reprezentând Schema de plată naţională directă complementară, decuplată de producţie (PNDC1 vegetal) – Campania 2012, pentru un număr de 642.737 fermieri autorizaţi la plată pentru această schemă până în prezent.

Pentru 2012, cuantumul alocat schemei de plată PNDC1 este de 35 euro/ha, la care se aplică coeficientului de reducere liniară. Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 28 septembrie 2012 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 29 septembrie 2012, respectiv 4,5383 lei pentru un euro.

Prima tranşă a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, aferente anului 2012, este de 448,5 milioane de lei. Din aceştia, 316,2 milioane de lei au fost alocaţi pentru bovine (103.477 fermieri), 117,8 milioane de lei pentru ovine (14.402 fermieri), 14,5 milioane de lei pentru caprine (5.254 de fermieri).

MADR subliniază că, pentru anul 2012, cuantumul plăţilor pe cap de bovină este de 500 de lei, iar pentru speciile ovine şi caprine cuantumul este de 40,8 lei. Ajutorul de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă anul trecut a fost plătit în două tranşe, prima tranşă de 100 DE milioane de lei fiind plătită în luna noiembrie 2012 iar cea de-a doua, de 80 de milioane de lei, în luna februarie a anului 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru o potenţială confruntare cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe rus......
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...