Apicultorii ameninţă cu proteste, dacă nu li se acordă ajutorul de minimis pentru pierderile din 2016

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat sâmbătă, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, că în situaţia în care Ministerul Agriculturii nu va accepta să le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute în anul 2016, aceştia ar putea protesta în stradă.
Economica.net - sâm, 28 ian. 2017, 14:37
Apicultorii ameninţă cu proteste, dacă nu li se acordă ajutorul de minimis pentru pierderile din 2016

Nicolae a afirmat că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis „pentru că nu s-a dorit”, în condiţiile în care anul 2016 a fost unul dificil şi pentru ei.

„Anul trecut toţi apicultorii din România trebuiau să primească un minimis, pentru că toţi apicultorii din România au avut de suferit din cauza condiţiilor climatice. De ce nici până la această dată nu aţi primit nimic? Pentru că nu s-a dorit. Dar noi am făcut acest sindicat ca să ne batem pentru drepturile noastre. Şi ne vom bate. Acum o săptămână, când ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastră şi primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului şi conducerea ministerului şi vă spun cu toată responsabilitatea că dacă nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastră pentru prima acţiune de stradă, primul protest adevărat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016”, a spus preşedintele Agrostar.

Ştefan Nicolae a subliniat că procesul de înfiinţare a Sindicatului Apicultorilor din România de către Dănuţ Puişoru la Râmnicu Sărat şi constituirea de filiale ale acestuia în toată ţara este cel mai important moment din agricultura României la începutul anului 2017.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara în luna august că producţia de miere va scădea în 2016 la mai puţin de jumătate faţă de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat „dramatic” efectivele de albine.

ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.

În context, fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, anunţa în luna noiembrie că nu poate plăti ajutoarele de stat promise apicultorilor şi nici producătorilor agricoli afectaţi de secetă, deoarece aceştia nu au venit cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat daune, iar simpla declaraţie a fermierilor „nu reprezintă o bază legală”.

Federaţia Agrostar, la care Sindicatul Apicultorilor din România este afiliat ca organizaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, numără în prezent 50.000 de membri – agricultori din toate ramurile, fiind afiliată pe plan intern la Blocul Naţional Sindical, iar pe plan extern la Federaţia Europeană a Sindicatelor din Agricultură, Turism şi Alimentaţie cu sediul la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Lada Duster, primul „nou” model al AvtoVAZ după plecarea Renault. Revine și marca Moskvich
Lada Duster, primul „nou” model al AvtoVAZ după plecarea Renault. Revine și marca Moskvich
Un oficial din Ministerul rus al Industriei a anunțat că la uzinele AvtoVAZ va fi asamblat modelul Lada Duster....
Primăria Capitalei a început lucrările de reabilitare a pavajului din piatră cubică din Centrul Vechi. Acestea sunt făcute în baza garanțiilor oferite de firmele de construcții
Primăria Capitalei a început lucrările de reabilitare a pavajului din piatră cubică din Centrul Vechi. Acestea sunt ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat că au început lucrări de reabilitare a pavajului din Centrul Vechi, ...
Compania de marketing digital Evonomix raportează pentru 2021 o creștere de 98% a cifrei de afaceri
Compania de marketing digital Evonomix raportează pentru 2021 o creștere de 98% a cifrei de afaceri
Agenția de marketing digital Evonomix specializată în e-commerce a anunțat luni că a înregistrat în 2021 o cifra de ...
Suedia anunță oficial că va cere aderarea la NATO
Suedia anunță oficial că va cere aderarea la NATO
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson (foto), care a evocat o nouă ...