1EUR = 4.8430 RON | Bucureşti 29 º

News

APMGR are în plan să cheme în instanţă CNAS. Iată de ce

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS pentru primul trimestru din acest an. APMGR își rezervă dreptul de a acționa legal împotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creșterea artificială a taxei clawback, cu impact financiar major asupra producătorilor de medicamente generice.

Deși potrivit datelor furnizate de CEGEDIM, consumul medicamentelor cu prescripție a scăzut în T1 2013 cu 5% comparativ cu T4 2012, CNAS a comunicat un nivel al procentului "p" folosit la calcularea taxei clawback în creștere cu 20%.

„Creșterea cuantumului acestei contribuții, în condițiile în care consumul de medicamente pentru care se aplică taxa a scăzut în primele trei luni ale anului, dovedește incapacitatea CNAS de a controla și gestiona eficient consumul de medicamente cu prescripție din România,” a explicat Dragoș Damian, președintele APMGR.

APMGR atrage atenția că datele referitoare la consum transmise de CNAS conțin în proporție de 15% discrepanțe față de datele interne ale companiilor.

"Ne confruntăm, de exemplu, cu situația în care produse pe care companiile nu le-au avut pe stoc sau la vânzare apar ca fiind comercializate în primele trei luni ale anului, potrivit datelor CNAS", a adăugat Dragoş Damian.

Companiile membre APMGR au lansat un apel la adresa conducerii CNAS, prin care au cerut transparentizarea procesului de calculare a contribuției clawback, prin publicarea datelor care stau la baza calculului realizat de CNAS în raport cu volumul de medicamente decontat pe fiecare trimestru. Însă răspunsul CNAS a fost de fiecare dată evaziv.

Producătorii de medicamente generice semnalează totodată că în ultimul an nu s-au făcut niciun fel de progrese în ceea ce privește îmbunătățirea acurateții datelor folosite de CNAS sau a corectării legislației privind taxa clawback, în așa fel încât astăzi aproape 50% din ceea ce plătesc companiile producătoare de medicamente generice în contul acestei contribuții reprezintă corectarea unui deficit bugetar, nu reprezintă venituri realizate de producători.

"Pe această cale solicităm încă o dată conducerii CNAS să dea dovadă de transparență în ceea ce privește modul de calcul al cuantumului taxei clawback și să clarifice neconcordanțele semnalate de companii în contestațiile formulate pe marginea înștiințările de plată comunicate de CNAS", a mai spus Dragoș Damian, președintele APMGR.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO