Apple a devansat Samsung și a redevenit lider pe piața de smartphone-uri la finele anului trecut

Potrivit datelor preliminare anunțate de Canalys pentru finalul trimestrului 4 din 2021, Apple a fost lider pe piața de smarphone-uri la nivel global.
Lidia Neagu - joi, 20 ian. 2022, 21:57
Apple a devansat Samsung și a redevenit lider pe piața de smartphone-uri la finele anului trecut

Apple a reprezentat 22% din livrările de smartphone-uri la nivel mondial în T4 2021, datorită cererii puternice pentru iPhone 13. Dar livrările globale pentru trimestrul respectiv au crescut cu doar 1%, deoarece furnizorii s-au confruntat cu probleme în lanțul de aprovizionare și cu o revenire a cazurilor COVID-19.

Samsung a ocupat locul al doilea, în scădere de pe primul loc în T3 2021, cu o cotă de piață de 20%. Însă cota este mai mare cu 3 puncte procentuale față de ultimul trimestru al anului 2020.

Xiaomi și-a menținut poziția a treia, cu o cotă de 12%, la fel ca în T4 2020. OPPO (care include și brandul OnePlus) și vivo au completat top cinci cu cote de 9% și, respectiv, 8%.

Apple vinde mai bine, de obicei, la final de an, întrucât aceasta este perioada din an în care lansează noi smartphone-uri.

„Apple a revenit în fruntea pieței de smartphone-uri după trei trimestre, impulsionată de o performanță extraordinară a iPhone 13”, a declarat Sanyam Chaurasia, analist Canalys. „(…) Lanțul de aprovizionare al Apple începe să se refacă, dar a fost totuși nevoită să reducă producția în trimestrul al patrulea pe fondul penuriei de componente cheie și nu a putut fabrica suficiente iPhone-uri pentru a satisface cererea. Pe piețele prioritare, a menținut termene de livrare adecvate, dar pe unele piețe clienții săi au fost nevoiți să aștepte pentru a pune mâna pe cele mai recente iPhone-uri”.

Totuși, piata este în scădere. Producătorii au livrat în T4 2021 către magazine volume mai mici cu 1% decât în 2020. Acest lucru se întâmplă din cauza crizei de componente ce afectează sectoarele din industrie care folosesc cipuri. Potrivit analiștilor, situația nu se va ameliora până în a doua jumătate a anului 2022.

„Perturbarea lanțului de aprovizionare a afectat cel mai mult furnizorii low-end”, a declarat Nicole Peng, vicepreședinte pentru mobilitate al Canalys. „Producătorii de componente reușesc să obțină o producție suplimentară, dar va dura ani de zile până când marile turnătorii vor crește semnificativ capacitatea de producție de cipuri. Mărcile de smartphone-uri inovează deja pentru a profita la maximum de circumstanțe, modificând specificațiile dispozitivelor ca răspuns la materialele disponibile, abordând producătorii de cipuri emergente pentru a asigura noi surse pentru circuite integrate, concentrând liniile de produse pe cele mai bine vândute modele și eșalonând lansările de noi produse. Aceste practici conferă un avantaj mărcilor mai mari și vor rămâne pe termen scurt, deoarece blocajele nu se vor atenua până în a doua jumătate a anului 2022.”

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...