Apple a început vânzarea noilor modele iPhone. Analiştii anticipează vânzări record

Apple a început vineri vânzarea noilor modele iPhone, 5S şi 5C, evenimentul fiind însoţit ca de obicei de cozi lungi formate în faţa magazinelor companiei, iar analiştii estimează un rezultat record pentru primul weekend, de până la 6 sau chiar 7 milioane de unităţi, potrivit Bloomberg.
Economica.net - vin, 20 sept. 2013, 10:34
Apple a început vânzarea noilor modele iPhone. Analiştii anticipează vânzări record

În Munchen, peste 2.000 de oameni au aşteptat startul vânzărilor, în timp ce în Paris, la Luvru, 300 de persoane au stat la coadă pentru deschiderea magazinului Apple. La magazinul din cartierul Ginza din Tokyo s-au strâns aproximativ 800 de persoane înainte de startul programului, inclusiv oameni costumaţi în Batman sau îmbrăcaţi în stilul cofondatorului Apple Steve Jobs. Un magazin din Beijing a atras doar 50 de clienţi, întrucât cumpărătorii trebuie să se programeze online pentru a veni la magazin să-şi ridice smartphone-urile.

Lansarea din Asia şi Europa va continua pe parcursul zilei de vineri cu startul vânzărilor în Statele Unite.

Apple a inclus pentru prima dată China în rândul ţărilor în care începe vânzarea în prima etapă, renunţând la întârzierea de trei luni din anii trecuţi. Compania vrea să atragă noi clienţi pe cea mai mare piaţă de telefonie mobilă din lume, scrie Bloomberg.

„Anul trecut, dacă vroiai un iPhone imediat după lansare costa foarte mult, pentru că trebuia să cumperi unul adus din Hong Kong sau din SUA. Acum, pot cumpăra direct dintr-un magazin Apple, aşa că este mai ieftin”, a declarat Max Zhang, un student de 20 de ani aflat în faţa magazinului Apple din Beijing pentru un iPhone 5S.

Vânzările Apple din primul weekend sunt esenţiale pentru companie după aproape un an în care nu a lansat produse noi şi a pierdut teren în faţa rivalului Samsung pe piaţa smartphone mondială, estimată la 280 de miliarde de dolari.

Depăşirea recordului de vânzări înregistrat în primul weekend la vânzare anul trecut, de 5 milioane de unităţi, depinde în mare măsură de stocurile companiei.

Compania ar putea depăşi chiar 7 milioane de unităţi dacă are stocuri suficiente, a afirmat Carl Howe, analist la Yankee Group, care a anticipat corect vânzările anul trecut.

„Apple s-ar putea să nu atingă, însă, nici estimarea pe care am facut-o anul trecut, de 5 milioane de unităţi, dacă stocurile sunt prea mici”, a avertizată Howe.

Vânzările ar putea ajunge până la 6 milioane de unităţi, chiar şi în cazul în care Apple nu are suficiente smarphone-uri disponibile în magazine, a declarat Gene Munster, analist la Piper Jaffray. Brian Marshall, analist la ISI Group, estimează, de asemenea, vânzările la 6 milioane de iPhone.

La unele magaizne, fanii Apple aşteaptă de mai multe zile vânzarea noilor iPhone, evocând scene de la precedentele lansări, deşi linia de smartphone-uri are deja şase ani de la introducerea primului model.

„Aştept de cinci zile. (…) Am fost cu un grup de 10 persoane şi am mers cu rândul după mâncare sau acasă să facem duş. Am şi dormit aici, întins pe o cutie de carton”, a declarat Sachihisa Saishiki, un japonez de 45 de ani care deţine propria afacere, după ce a cumpărat un iPhone 5S auriu.

În Paris, la magazinul de la Luvru, un grup de 20 de italieni a aşteptat deschiderea încă de joi dimineaţă.

„Ne-am întâlnit cu toţii pe Facebook şi am venit la Paris să cumpărăm noul iPhone, pentru că nu este disponibil în Italia”, a spus Jacopo Famularo, un blogger de 23 de ani din Verona.

În faţa magazinului Apple de pe Regent Street din Londra coada se întindea pe 1,6 kilometri. Said Alkadi, un medic stomatolog de 52 de ani, a zburat cu avionul din Iordania pentru a cumpăra noile iPhone pentru copiii săi, întrucât în ţara sa nu sunt încã disponibile.

iPhone 5S are o cameră nouă şi un procesor mai rapid. Smartphone-ul costă între 199 dolari şi 399 dolari în SUA, în funcţie de memorie şi cu un abonament pe doi ani. Fără un contract cu un operator telecom, smartphone-ul costă 649 de dolari.

În cazul iPhone 5C, Apple în mare măsură nu a făcut decât să reasambleze vechiul model iPhone 5 într-o nouă carcasă de plastic. Telefonul costă între 99 de dolari şi 199 de dolari cu contract pe doi ani, sau 549 de dolari fără abonament.

„Pur şi simplu vreau o jucărie nouă. Era clar că nu vor fi schimbări atât de mari, dar tot sunt mulţumit”, a declarat Felix Peters, un student de 21 de ani, aflat în faţa magazinului Apple din Munchen.

Pe lângă noile smartphone-uri, Apple a introdus săptămâna aceasta şi noul sistem de operare iOS 7.

Lansările iPhone sunt esenţiale pentru Apple, întrucât gama de smartphone-uri generează circa jumătate din veniturile companiei. De la lansarea iPhone 5 anul trecut, Apple s-a confruntat cu o concurenţă mai puternică din partea Samusng, care a devenit cel mai mare producător la nivel global.

Te-ar mai putea interesa și
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng Holdings Limited, deținut de tribul Bafokeng din Africa de Sud, a......
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate ...