Apple anunţă majorarea prețurilor din AppStore

Compania Apple, dezvoltatoare a sistemului iOS, a anunțat majorări importante de preț pentru achiziția aplicațiilor din App Store în mai multe țări din Asia și Europa, începând cu 5 octombrie. Potrivit unui comunicat de presă, noile prețuri vor afecta clienții din Chile, Egipt, Japonia, Malaezia, Pakistan, Polonia, Coreea de Sud, Suedia, Vietnam și din toate teritoriile care folosesc euro.
Ion Dobreanu - mie, 28 sept. 2022, 10:11
Apple anunţă majorarea prețurilor din AppStore

Astfel, este posibil ca o aplicație care costă 0,99 dolari să ajungă la prețul de 1,19 dolari din primele zile ale lunii octombrie. Modificările de preț reprezintă cel mai recent semn de incertitudine economică pe fondul creșterii inflației din întreaga lume, cauzată în mare parte de creșterea prețurilor la energie generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Multe țări au răspuns la creșterea prețurilor instituind rate mai mari ale dobânzilor, menite să încetinească împrumuturile și achizițiile.

Celelalte monede au scăzut în raport cu dolarul

Deși firma nu a specificat motivul din spatele deciziei, probabil că mutarea a fost gândită în contextul inflației resimțite la nivel global, dar și pentru a mai slăbi monedele naționale. La finalul lunii august, euro a ajuns la minimul istoric din ultimele două decenii, raportat la dolar. De asemenea, yenul chinezesc a înregistrat cea mai mică valoare din ultimii 24 de ani. Potrivit Reuters, scăderi similare ale evaluării au lovit majoritatea monedelor din economiile emergente.

Creșterea procentuală a prețului aplicațiilor iOS variază în funcție de regiune. De exemplu, prețurile în Coreea de Sud cresc cu un procent între 20% și 25%; în Japonia, majorarea este de la 30% până la 35%. În regiunile care utilizează euro, creșterea este mai mică, de până la 10%. În Vietnam, noul preț al Apple include și taxele aplicabile de remitere, taxa pe valoarea adăugată (TVA) și impozitul pe profit (CIT), la cote de 5%.

A doua majorare în doi ani

Anunțul Apple a venit la numai o săptămână după un raport al companiei de analiză Apptopia, care a remarcat că dezvoltatorii au crescut prețurile App Store cu 40% de la an la an. Anul trecut, în luna august, Apple a mai crescut prețul de achiziție a aplicațiilor pentru utilizatorii din Africa de Sud, Regatul Unit și toate regiunile care utilizează euro. Așadar, este a doua majorare în doi ani pentru mulți utilizatori europeni.
În al doilea trimestru al anului curent, compania americană a înregistrat un record de venituri din servicii, de 19,6 miliarde de dolari. Suma include veniturile din App Store – care au înregistrat o creștere de 12% de la an la an. Totuși, creșterea nu a atins așteptările analiștilor, care estimaseră venituri de 19,7 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, regulile locale – precum cele din Coreea de Sud și Japonia – ar putea forța Apple să renunțe la unele venituri, dezvoltatorii care folosesc sisteme de plată alternative fiind taxați. Pentru a obține mai multe venituri din App Store, compania extinde spațiul rezervat reclamelor, în pagina de pornire Today și în paginile individuale ale aplicațiilor.

Apple ajustează ocazional prețurile App Store și pe măsură ce își lansează cele mai recente telefoane, care oferă acces și la platforme de distracție precum online casino Frank. Prețul noului iPhone 14 începe de la 799 de dolari, iar prețul unui iPhone 14 Pro începe de la 999 de dolari. Gigantul tehnologic a menținut în mare măsură prețurile pentru aceste produse raportat la ce s-a întâmplat anul trecut. Noul său Apple Watch Ultra, un dispozitiv purtabil conceput pentru sporturi extreme, costă 799 de dolari – aproximativ de două ori mai mult decât noul Apple Watch Series 8.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...