Apple: Profit şi vânzări sub estimările pieţei, în ultimele trei luni ale anului

Profitul Apple a crescut cu mai puţin de 1% în ultimele trei luni ale anului trecut, la 13,1 miliarde de dolari, iar vânzările au avansat cu 18%, la 54,5 miliarde dolari, ambele rezultate fiind sub estimările analiştilor, în principal din cauza cererii sub aşteptări pentru iPhone.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 08:14
Apple: Profit şi vânzări sub estimările pieţei, în ultimele trei luni ale anului

Acţiunile Apple s-au depreciat cu până la 11% în sesiunea de tranzacţii electronice de miercuri seară la New York, compania afişând cea mai slabă creştere a profitului din 2003 şi cea mai temperată evoluţie a vânzărilor din ultimii 3 ani, potrivit Bloomberg.

Pe lângă creşterea costurilor de producţie şi competiţia dură, rezultatele companiei au fost afectate şi de încetinirea vânzărilor de smartphone-uri şi tablete în special în economiile dezvoltate, unde piaţa gadget-urilor mobile se apropie de saturaţie.

Profitul sub estimări subliniază de asemenea creşterea costurilor pentru dezvoltarea de noi produse capabile să concureze cu ofertele de top ale concurenţilor, în frunte cu gigantul sud-coreean Samsung Electronics.

În timp ce vânzările şi profitul companiei au atins noi recorduri în ultimele trei luni ale anului trecut, care reprezintă primul trimestru al anului fiscal 2012-2013 pentru Apple, scăderea acţiunilor reflectă temerile investitorilor legate de capacitatea noii conduceri a companiei de a continua să aducă pe piaţă produse hit, la mai mult de un an de la moartea cofondatorului Steve Jobs.

Primul trimestru al anului fiscal, care cuprinde perioada sărbătorilor de iarnă, este de obicei cea mai prosperă perioadă pentru Apple. Compania şi-a revigorat în toamna anului trecut propunerile pentru sezonul cumpărăturilor de iarnă, lansând iPhone 5, noi generaţii iPad şi Mac, dar şi tableta iPad Mini, care se adresează consumatorilor interesaţi de un produs mai mic sau mai ieftin.

Apple a pierdut, din luna septembrie, aproximativ 175 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă, şi ar putea pierde în curând statutul de cea mai mare companie listată din lume în favoarea gigantului petrolier Exxon Mobil.

La cotaţia de 514 dolari pe acţiune de la finalul şedinţei bursiere de miercuri de la New York, valoarea de piaţă a Apple este de 482,7 miliarde de dolari, faţă de 413,5 miliarde de dolari pentru Exxon, cea mai mare companie petrolieră privată din lume.

Pentru trimestrul al doilea fiscal, adică primele trei luni ale anului 2013, Apple estimează vânzări între 41-43 miliarde de dolari, cu mult sub estimările analuiştilor, de 45,5 miliarde de dolari.

Directorul general al Apple, Tim Cook, şi directorul financiar executiv, Peter Oppenheimer, au apărat performanţele companiei în timpul conferinţei pentru prezentarea rezultatelor, subliniind că vânzările iPhone, iPad şi iMac au fost trase în jos de capacitatea prea redusă de producţie, care nu a putut ţine pasul cu cererea.

„Sunt câţiva factori care afectează rezultatele comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, performanţa solidă a afacerii fiind mai dificil de observat”, a afirmat Oppenheimer.

Apple a vândut în ultimele trei luni ale anului trecut 47,8 milioane de iPhone-uri, la care se adaugă 22,9 milioane de iPad-uri, 4,1 milioane de computere Mac şi 12,7 milioane de iPod-uri.

Rezultatele prezentate miercuri de Apple sugerează că perioada îndelungată de creştere explozivă reuşită de companie după lansarea primului iPhone, în 2007, a luat sfârşit. Cu toate acestea, unii investitori văd scăderea din ultimele 5 luni a acţiunilor Apple drept o oportunitate de cumpărare, sentiment antrenat şi de Tim Cook, care s-a arătat încrezător în produsele aflate în dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
România exportă astăzi masiv energie electrică, uneori la o putere echivalentă cu o treime din producția națională, potrivit datelor Transelectrica....
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, comparativ cu 2021, la ...
Top constructori cale ferată: Porr, FCC și WeBuild au avut cele mai mari progrese în decembrie
Top constructori cale ferată: Porr, FCC și WeBuild au avut cele mai mari progrese în decembrie
Austriecii de la Porr revin pe primul loc în topul constructorilor de cale ferată, cu un avans spectaculos în luna decembrie. ...
Două avalanşe mari în munţii Făgăraşi. Salvamontiştii avertizează turiştii să nu părăsească zona cabanelor
Două avalanşe mari în munţii Făgăraşi. Salvamontiştii avertizează turiştii să nu părăsească zona cabanelor
Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit ...