Apple: profitul a scăzut cu 27%. Vânzările de iPhone continuă să scadă

Grupul american Apple a înregistrat o nouă scădere a vânzărilor de telefoane iPhone în trimestrul al treilea al exerciţiului fiscal curent, ceea ce i-a provocat o scădere de 27% a profitului net, care a depăşit totuşi estimările analiştilor, informează AFP.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 07:14
Apple: profitul a scăzut cu 27%. Vânzările de iPhone continuă să scadă

În perioada aprilie-iunie 2016, Apple a vândut 40,4 milioane de telefoane iPhone, cu 15% mai puţin decât cele 47,5% milioane unităţi în perioada similară a anului trecut, dar mai mult decât cele 40,02 milioane unităţi prognozate de analişti.

Vânzările de telefoane iPhone reprezintă aproximativ două treimi din vânzările totale ale Apple. De asemenea, în trimestrul care tocmai s-a încheiat, Apple a vândut mai puţine tablete iPad, computere Mac şi ceasuri inteligente Apple Watch decât în trimestrul precedent, în schimb veniturile din servicii au crescut cu 19%.

În aceste condiţii, profitul net trimestrial a scăzut cu 27%, până la 7,8 miliarde de dolari, sau 1,42 dolari pe acţiune, peste estimările analiştilor care mizau pe un rezultat net de 1,39 dolari pe acţiune, în timp ce cifra de afaceri a coborât cu 14,6%, până la 42,4 miliarde de dolari, de asemenea peste estimările analiştilor care se bazau pe o cifră de afaceri de 42,1 miliarde de dolari.

‘Suntem încântaţi să anunţăm rezultate pe trimestrul al treilea care reflectă cererea puternică a consumatorilor şi performanţe pe care le aşteptam la debutul trimestrului’, a declarat directorul general de la Apple, Tim Cook, într-un comunicat de presă.

Publicarea unor rezultate trimestriale care arată că Apple a vândut mai multe telefoane iPhone şi a realizat venituri peste estimările analiştilor a făcut ca acţiunile Apple să urce cu 7% în schimburile electronice care urmează închiderii bursei de la New York.

Cu toate acestea, Apple a ajuns la un moment critic. Veniturile au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv după 13 ani de creştere continuă. Chiar dacă rămâne cea mai valoroasă companie din lume, în funcţie de capitalizarea de piaţă, şi generează profituri mai mari decât orice altă companie, principalele sale produse hardware iPhone, iPad şi Mac sunt în scădere, iar noile produse nu se bucură de succesul necesar pentru a putea susţine vânzările.

În acelaşi timp, Apple se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai agresivă în special pe piaţa din China, în Europa este implicată într-o anchetă fiscală care ar putea să se finalizeze cu o amendă de mai multe miliarde de dolari, iar în SUA a intrat în conflict cu guvernul federal pe tema poziţiei sale cu privire la datele personale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Taxa de cogenerare, plătită de toți consumatorii de electricitate în factură, va crește cu circa 50% – surse. Când vom resimți impactul
Taxa de cogenerare, plătită de toți consumatorii de electricitate în factură, va crește cu circa 50% – surse. ...
Contribuța de cogenerare, o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea ...
Încă un record pentru ROBOR. Creşterile continuă – miercuri 20.10.2021
Încă un record pentru ROBOR. Creşterile continuă – miercuri 20.10.2021
ROBOR 3M creşte la 2,25%, cel mai mare nivel din iunie 2020 şi până acum. Şi indicele ROBOR 6M urcă şi atinge cea ...
Beneficiarii de ajutor social care se angajează pe cel puţin doi ani primesc venitul mediu garantat încă 6 luni
Beneficiarii de ajutor social care se angajează pe cel puţin doi ani primesc venitul mediu garantat încă 6 luni
 Persoanele care primesc ajutorul social şi se angajează pentru o perioadă de cel puţin 2 ani primesc venitul minim ...