Apple renunță la dezvoltarea unei mașini proprii – presă

Presa occidentală scrie că gigantul Apple a făcut un anunț intern care vizează abandonarea proiectului de dezvoltare a unei mașini proprii.
Robert Stan - mie, 28 feb. 2024, 12:17
Apple renunță la dezvoltarea unei mașini proprii - presă

Sunt deja ani mulți de când zvonuri despre o viitoare mașină Apple circulă în presa americană și în grupurile de fani ai gigantului IT din Cupertino. Deși compania a refuzat de fiecare dată să ofere cel mai mic detaliu pe această temă, an de an noi informații „pe surse” au ajuns în presă fără să apară vreo dovadă evidentă a progresului înregistrat de Apple în cadrul proiectului „Titan”.

Deși, de această dată, informațiile scurse în presa occidentală vizează renunțarea la acest proiect, chiar și această idee este deja perimată, ea fiind de mai multe ori scoasă în evidență pe parcursul ultimilor ani doar pentru ca apoi să apară noi detalii despre „inevitabila” lansare a unui vehicul Apple.

Conform mai multor publicații din Statele Unite și Europa de Vest, șefii Apple ar fi anunțat marți, la nivel intern, stoparea proiectului „Titan”, surprinzându-i pe cei aproape 2.000 de angajați care lucrează la el. Cel puțin asta susțin sursele citate de publicații.

Decizia de a renunța la proiectul unei mașini proprii, a fost dezvăluită de directorul de operațiuni al Apple, Jeff Williams, și de Kevin Lynch, vicepreședinte care avea în subordine întregul proiect „Titan”. Aparent, cei doi oficiali de rang înalt ai Apple le-au spus angajaților că activitatea la acest proiect va fi redusă progresiv și că mulți angajați din echipa care a lucrat la mașină vor fi transferați la divizia de inteligență artificială aflată sub conducerea executivului John Giannandrea. Acești angajați se vor concentra pe proiectele de inteligență artificială generativă, o nouă direcție de dezvoltare pentru companie.

Cum echipa care se ocupă de proiectul „Titan” include nu doar IT-iști ci și câteva sute de ingineri și designeri auto, aceștia vor putea aplica pentru locuri de muncă în alte echipe Apple sau vor fi disponibilizați.

Dacă informația se va confirma, lucru greu de crezut având în vedere istoria recentă a comunicării pe această temă, Apple anulează un efort de un deceniu pentru dezvoltarea unei mașini electrice, abandonând unul dintre cele mai ambițioase proiecte din istoria companiei. Totodată, asta poate însemna pierderi de câteva miliarde de dolari, bani investiți de Apple pentru a se putea integra într-o nouă industrie către care accesul său a avut loc limitat doar la nivel de tehnologie pentru sistemele de infotainment.

Este interesant de menționat că informația privind renunțarea la proiectul unei mașini Apple vine la doar o lună după ce agenția Bloomberg scria că „Titan” a ajuns sau la un punct de răscruce. Conform surselor agenției, cea mai recentă abordare discutată la nivel intern de cei de la Apple pe această temă a fost amânarea lansării unei mașini până în 2028 și reducerea specificațiilor de deplasare autonomă a vehiculului de la nivelul 4 la nivelul 2 al tehnologiei. Adică la un nivel pe care îl ating multe mașini aflate deja pe piață.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...