Apple şi Foxconn vor să crescă producţia în SUA, datorită cererii pentru bunuri autohtone

Apple intenţionează să cheltuiască anul viitor peste 100 de milioane de dolari pentru creşterea producţiei de computere Mac în SUA, transferând o parte din activităţile din China, iar Foxconn vrea să îşi extindă operaţiunile din America de Nord, datorită cererii pentru produse autohtone.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 19:40
Apple şi Foxconn vor să crescă producţia în SUA, datorită cererii pentru bunuri autohtone

„Anul viitor vom aduce o parte din producţie în SUA. Asta nu înseamnă că Apple va produce singură, ci că vom avea colaboratori şi vom face investiţii”, a declarat directorul general Tim Cook într-un interviu pentru Bloomberg Businessweek.

Până la sfârşitul anilor ’90 Apple a asamblat multe produse în Statele Unite, dar apoi a mutat producţia în Asia datorită costurilor mici cu forţa de muncă.

Investiţia anunţată este nesemnificatiivă faţă de lichidităţile de 121,3 miliarde de dolari ale companiei şi nu va influenţa probabil marja de profit. Totuşi, reflectă presiunile exercitate asupra companiilor de a crea chiar şi un număr modest de locuri de muncă în Statele Unite, unde rata şomajului se menţine aproape de 8%.

„Nu cred că avem responsabilitatea să înfiinţăm un anumit tip de locuri de muncă, dar avem responsabilitatea de a crea slujbe”, a spus Cook.

Multe dintre componentele iPhone şi iPad sunt fabricate în SUA, inclusiv sticla pentru ecrane, produsă în Kentucky, a arătat şeful Apple, adăugând că Apple a creat locuri de muncă şi în industria de software pentru aparatele mobile, prin introducerea iPhone în 2007, care a alimentat o dezvoltare explozivă a aplicaţiilor.

Apple construieşte un nou sediu în Cupertino (California), un campus în Austin (Texas) şi noi centre de date în Nevada şi Oregon.

Computerele Mac desktop şi laptop, odată cele mai bine vândute produse ale Apple, au fost devansate de iPhone şi iPad. Computerele Mac au realizat anul trecut vânzări de 23,2 miliarde de dolari, respectiv 18,2 milioane unităţi, reprezentând 15% din veniturile totale ale grupului.

Aceste computere sunt fabricate în mare parte în China.

Apple şi partenerul de producţie Foxconn Technology Group au fost criticate de organizaţiile sindicale pentru condiţiile de muncă ale angajaţilor unităţilor unde sunt fabricate produsele Apple.

Cook a apărat practicile Apple, care au inclus şi angajarea unei Asociaţii pentru condiţii corecte de muncă pentru verificarea fabricilor Foxconn.

Foxconn Technology Group, furnizor principal al Apple şi Hewlett-Packard, intenţionează să îşi extindă operaţiunile în America de Nord întrucât clienţii cer ca mai multe produse să fie fabricate în SUA.

„Vrem să creştem producţia în SUA pentru că clienţii vor să producem mai mult aici”, a arătat Louis Woo, purtător de cuvânt al Foxconn.

Între alte companii care au anunţat că vor să readucă producţia în SUA se numără Caterpillar şi General Motors.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...