1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Apple spune că va creşte preţurile pentru încărcătoare, ceasuri şi alte produse din cauza taxelor impuse de Trump pentru importurile din China

Compania americană Apple a trimis autorităţilor din SUA o scrisoare deschisă în care transmite că tarifele propuse de Donald Trump pentru produsele chinezeşti ar afecta o serie de produse de ultimă generație, inclusiv Apple Watch, AirPods și HomePod. Tarifele propuse ar impune un impozit de 25% fie pe produsele în sine, fie pe componentele produselor, şi ar duce la creşterera prețul acestora și, probabil, la scăderea vânzărilor.

10 sep, 2018 | ECONOMICA.net

Preşedintele american Donald Trump a cerut Apple, sâmbătă, să îşi transfere producţia din China în Statele Unite, reluând vechile critici la adresa producătorului iPhone, pe care îl presează să contribuie la îndeplinirea obiectivului economic al administraţiei sale de a reface industria manufacturieră din SUA.

Potrivit scrisorii celor de la Apple, depusă la Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, mai multe produse ar fi afectate de această măsură, respectiv Mac Mini, stiloul Apple, mouse-ul wireless și trackpad-ul, carcase și coperți de piele, precum și unele adaptoare, încărcătoare şi cabluri.

"Preocuparea noastră față de aceste tarife este că SUA va fi afectată cel mai mult, ceea ce va duce la o creștere încetinită a vânzărilor și o competitivitate mai scăzută în SUA și la prețuri mai mari pentru consumatorii din SUA", a arătat Apple în scrisoare.

Apple cere ca Statele Unite să își revizuiască propunerea și să refuze introducerea tarifelor pentru categoriile de produse care acoperă aceste dispozitive. "Este dificil să vedem cum aceste tarife, care afectează companiile americane și consumatorii din SUA, vor duce la îndeplinirea obiectivele guvernului în ceea ce privește politicile tehnologice ale Chinei", scrie Apple.

Compania declară că acest lucru ar pune-o în dezavantaj față de concurenții străini și că SUA va fi cel mai mult afectată prin impozitarea acestor categorii. "În primul rând, având în vedere balanţa amprentei economice a Apple, povara tarifelor propuse va cădea mult mai mult pe Statele Unite decât pe China".

Compania arată că fiecare produs Apple conține părți sau materiale din Statele Unite și se fabrică cu echipamente din SUA, în baza unor contracte cu furnizorii.

"Fiecare dintre aceste produse reflectă munca celor 2 milioane de lucrători din SUA din toate cele 50 de state, inclusiv cei 80.000 de angajați direcți, cei 450.000 de angajați ai celor 9.000 de furnizori din SUA și 1,53 milioane de dezvoltatori de aplicații din SUA. Ne așteptăm ca contribuția noastră totală directă ]n economia Statelor Unite, în următorii cinci ani, să depășească 350 miliarde de dolari", explică Apple în documentul citat.

Trump a scris sâmbătă, pe Twitter, că dacă Apple vrea să evite tarifele pe produsele sale ar trebui să îşi fabrice dispozitivele în Statele Unite şi nu în China.

"Începeţi acum să construiţi fabrici noi. Interesant!", a scris Trump în mesajul său.

Limbajul din acest tweet este mai prietenos decât unele mesaje adresate de Trump unor companii ca Ford Motor şi Amazon.com.

Este încă neclar când vor intra în vigoare tarifele propuse sau dacă vor exista modificări semnificative sau excepții în lista finală. "Vom evalua comentariile și vom lua o decizie", a declarat consilierul economic al Casei Albe Larry Kudlow într-un interviu acordat la Bloomberg TV.

De asemenea, la sfârşitul lunii august, preşedintele Trump a ameninţat că Statele Unite s-ar putea retrage din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), despre care a susţinut că tratează "foarte rău" SUA. El a promis că va reforma politica SUA în domeniul comercial şi a declanşat conflicte cu diferiţi parteneri economici, printre care Uniunea Europeană, Canada şi Mexicul (în cadrul NAFTA, acordul de liber schimb în America de Nord) şi China, pentru care a introdus sau a majorat tarifele de import.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO