Apple: Tarifele SUA impuse Chinei afectează competitivitatea globală

Apple a avertizat joi că tarifele vamale suplimentare propuse de SUA pentru o serie de bunuri din China, inclusiv iPhone-uri, iPaduri, şi calculatoare Mac, vor reduce contribuţia companiei la economia americană şi îi vor afecta competitivitatea pe plan global, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 20 iun. 2019, 17:46
Apple: Tarifele SUA impuse Chinei afectează competitivitatea globală

Administraţia de la Washington nu ar trebui să meargă înainte cu propunerea de impune tarife vamale de până la 25% pentru o listă de produse chineze în valoare de 300 de miliarde de dolari, susţine Apple în comentariile postate pe un site guvernamental.

Este cel mai recent exemplu al unei mari companii americane care face presiuni asupra administraţiei Trump pentru a abandona planurile de a impune noi tarife vamale.

Luna trecută preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari. De asemenea, Trump a criticat China pentru că îşi devalorizează moneda şi a declarat că trebuie luate măsuri, deoarece astfel se creează condiţii de concurenţă inechitabile.

Liderii primelor economii mondiale ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare la summitul G20 din Japonia.

Apple este compania care plăteşte cele mai mari taxe către Trezoreria SUA şi a anunţat că intenţionează în următorii cinci ani să contribuie direct cu peste 350 de miliarde de dolari la economia americană. Pe lângă reducerea acestor contribuţii, Apple ar fi afectată deoarece firmele din China şi din afara SUA nu vor mai avea o prezenţă semnificativă pe piaţa americană.

„Tarifele SUA vor afecta mediul concurenţial în favoarea competitorilor noştri globali”, susţine Apple.

Administraţia vamală americană a început să perceapă tarife mai mari, de 25%, pentru multe produse chineze care au ajuns la 1 iunie în porturile americane, o decizie care intensifică războiul comercial între primele două economii ale lumii şi a declanşat măsuri retaliatorii din partea Beijingului.

Tarifele majorate afectează o gamă largă de produse de consum şi componente intermediare provenite din China, inclusiv modemuri şi routere de Internet, circuite imprimate, mobilă, aspiratoare şi corpuri de iluminat.

Tot la 1 iunie, China a introdus tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari, ca reacţie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Ministerul chinez de Finanţe a informat că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Noile măsuri ale Beijingului vizează în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...