Apple Vision Pro, cel mai important produs al companiei de la iPad și până astăzi

Americanii de la Apple au prezentat Vision Pro, un gadget care combină „realitatea virtuală” cu „realitatea augmentată” și „îmbină perfect lumea reală cu lumea digitală”.
Ion Dobreanu - mar, 06 iun. 2023, 09:02
Apple Vision Pro, cel mai important produs al companiei de la iPad și până astăzi

Conform oficialilor Apple, „Vision Pro poate transforma orice cameră într-un cinematograf personal. Utilizatorii pot viziona filme, emisiuni și participa la jocuri reglând rapid dimensiunea în funcție de dorință și având, totodată, sentimentul că fac parte din acțiune. Totul cu mai mulți pixeli pentru fiecare ochi decât un televizor 4K”.

De asemenea, noul gadget este o bază infinită pentru aplicații. Acestea pot fi aranjate oriunde și scalate la dimensiunea dorită, făcând ca spațiul de lucru să devină realitate fără ca utilizatorul să piardă contactul cu lumea (obiectele) din jur. Mai mult decât atât, Vision Pro poate fi controlat cu ochii, mâinile și vocea, iar interacțiunile sunt intuitive. Este suficient să fie privit un element, să fie selectat cu degetele și apoi, cu tastatura virtuală sau prin dictare pot fi acționate diferite soft-uri.

Tim Cook, directorul executiv al Apple, a explicat că noul aparat este primul produs al companiei la care „te uiți prin, și nu la”. Șeful Apple nu pare însă convins că noul Vision Pro va deveni rapid un succes în privința vânzărilor menționând că lansarea de acum a reprezentat doar „începutul unei călătorii” către ceea ce compania numește „spatial computing”. Totuși Cook a dezvăluit că prezicând că se așteaptă ca, într-o zi, noul gadget să devină la fel de important ca un computer personal Mac sau un iPhone.

Într-o demonstrație video preînregistrată, prezentată la începutul conferinței anuale pentru dezvoltatori – Worldwide Developers Conference, Apple a arătat utililizarea Vision Pro pentru jocuri video, vizionarea filmelor și divertismentului, dar și pentru comunicarea cu alte persoane prin apeluri video captivante.

Apple Vision Pro va fi disponibil inițial în SUA, dubutul pe piață fiind așteptat la începutul anului viitor.

Conform Financial Times, prețul dispozitivului și gama deocamdată restrânsă de aplicații vor limita utilizarea acestuia în primii ani după lansare la jocuri și o serie de utilizări specializate. Însă, cum Vision Pro se adresează și dezvoltatorilor de software, Apple speră că aceștia vor crea o gamă mult mai largă de aplicații VR și AR.

Majoritatea analiștilor se așteaptă ca, în primul an, Apple să nu poată vinde mai mult de 200.000 de gadgeturi Vision Pro la nivel mondial, însă este de așteptat ca noul dispozitiv să aibă o contribuție majoră la bilanțul financiar al companiei americane în circa cinci ani.

Odată cu Vision Pro, Apple a anunțat și versiuni mai rapide ale desktop-ului Mac Studio, un MacBook Air de 15 inchi, primul Mac Pro cu „Apple Silicon” – completând eliminarea treptată a cipurilor Intel din întregul său portofoliu, iOS 17, iPadOS 17 și watchOS 10.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...