Apple vs. Samsung: Ultima şansă de a rezolva disputele în SUA înainte de un proces cu juriu

Apple şi Samsung Electronics încep luni negocierile la nivel de director general pentru aplanarea divergenţelor privind brevetele de invenţie şi drepturile de proprietate intelectuală, însă analiştii văd şanse mici de rezolvare a conflictului în afara instanţei.
Economica.net - lun, 21 mai 2012, 10:19
Apple vs. Samsung: Ultima şansă de a rezolva disputele în SUA înainte de un proces cu juriu

Instanţa americană care judecă principalul litigiu în care Apple acuză Samsung de imitarea smartphone-urilor şi tabletelor a dispus ca directorii generali şi avocaţii celor două companii să ia parte la o sesiune de negocieri de două zile pentru a aplana disputa înainte de a se ajunge la convocarea juriului, transmite Bloomberg.

Echipele conduse de directorul general al Apple, Tim Cook, şi şeful Samsung, Choi Gee Sung, încep luni în San Jose, California, negocierile impuse de instanţă.

Apple susţine că smartphone-urile şi tabletele Samsung încalcă brevete referitoare la designul şi „prestanţa” produselor iPhone şi iPad. Compania sud-coreeană a intentat rapid ca reacţie un proces în care aduce Apple acuzaţii asemănătoare privind telefoanele din gama Samsung Galaxy.

Instanţa americană încearcă să evite un proces cu juriu deoarece consideră că disputa este prea complexă, cu o plajă neobişnuit de largă de acuzaţii.

Negocierile ar putea aşeza fundaţia unei viitoare înţelegeri, însă şansele unui armistiţiu în următoarele zile sunt reduse, divergenţele dintre cele două companii fiind prea profunde. Samsung domină piaţa smartphone-urilor şi tabletelor Android, iar Apple a atacat producătorii în numeroase procese privind drepturile de proprietate intelectuală şi brevetele de invenţie. Totodată, compania americană încearcă să-şi menţină reputaţia câştigată pentru inovaţii în industria IT.

Prima acţiune Apple împotriva Samsung referitoate la cauzele amintite a fost intentată la San Jose în aprilie 2011. De atunci, cele două companii au iniţiat peste 30 de astfel de procese în 10 ţări. Apple vrea să blocheze vânzarea produselor Samsung şi să obţină daune în valoare de câteva miliarde de dolari. Între timp, grupul sud-coreean susţine că brevetele cu care se laudă Apple nu sunt valide şi vrea să se poziţioneze drept „adevărata victimă” a încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.

Apple şi Samsung au mai negociat în septembrie şi decembrie 2011 şi la începutul lunii mai a acestui an pentru a-şi aplana disputele sub patronajul International Trade Commission (ITC) din SUA. Discuţiile nu au dat roade, iar cauzele vor fi judecate de Comisie începând cu sfârşitul lunii mai. ITC poate bloca importurile în SUA de produse care încalcă brevete americane.

Samsung a devenit în primul trimestru al acestui an cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, detronând Nokia după 14 ani de dominaţie. Compania sud-coreeană este lider şi pe segmentul smartphone-urilor, urmată destul de aproape de Apple.

Cota de piaţă a telefoanelor cu sistem de operare Android este însă în creştere puternică, datorită modelelor ieftine produse de Samsung şi celelalte companii afiliate platformei dezvoltate de Google. Apple nu a lansat variante low cost ale iPhone şi iPad, fiind prezentă doar pe segmentul premium al pieţei.

Samsung este totodată pe locul al doilea în rândul furnizorilor de componente ai Apple, relaţie care complică şi mai mult situaţia.

Te-ar mai putea interesa și
MS: Preţul medicamentelor esenţiale, media celor mai mici 3 preţuri din statele europene
MS: Preţul medicamentelor esenţiale, media celor mai mici 3 preţuri din statele europene
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat joi ordinul prin care se modifică normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman,......
Israelul reintroduce obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise
Israelul reintroduce obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise
Israelul a anunţat vineri că reintroduce obligativitatea purtării măştii în locurile publice închise, după o creştere ...
PNRR a venit peste noi fără să fim foarte bine pregătiţi. E o alocare imensă – director general MIPE
PNRR a venit peste noi fără să fim foarte bine pregătiţi. E o alocare imensă – director general MIPE
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a venit peste noi fără să fim foarte bine pregătiţi, cu o alocare ...
Nike a raportat cele mai mari vânzări trimestriale de la înfiinţarea companiei
Nike a raportat cele mai mari vânzări trimestriale de la înfiinţarea companiei
Grupul american Nike Inc a raportat vânzări trimestriale record, depăşind pragul de 12 miliarde de dolari pentru prima ...