APPR: România are suficient grâu pentru a asigura consumul populației până la următoarea recoltă

România a avut parte, în 2021, de un an agricol favorabil, astfel, în ciuda restricţiilor generate de pandemie, fermierii români s-au mobilizat exemplar şi au semănat, îngrijit şi strâns recolte bogate: peste 11 milioane tone de grâu şi aproape 14 milioane tone de porumb, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), într-un comunicat, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 07 mart. 2022, 16:52
APPR: România are suficient grâu pentru a asigura consumul populației până la următoarea recoltă

Potrivit sursei citate, la grâu, pentru care consumul anual total este de circa 4,2 – 4,5 milioane tone, există la acest moment cantităţi disponibile pentru acoperirea cererii interne până la următoarea recoltă.

Totodată, în cazul porumbului, fermierii din România depind în mare măsură de pieţele de export, deoarece nu există, la nivel naţional, suficientă capacitate de procesare, iar consumul intern a fost redus în ultimii ani şi pe fondul scăderii efectivelor de animale, îndeosebi în urma focarelor de pestă porcină africană.

„APPR – Mândru că sunt fermier sprijină poziţia oficială exprimată azi (luni, n.r.) de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de a nu interveni pe piaţa cerealelor şi a nu restricţiona fluxurile comerciale ale României. Prin exporturile sale de produse agricole, ţara noastră este un furnizor important intra şi extracomunitar de securitate alimentară, un rol pe care şi l-a consolidat prin eforturi susţinute de-a lungul ultimelor 15 ani”, se menţionează în documentul semnat de Cristina Cionga.

Conform sursei citate, din producţia anului de piaţă 2021/2022, se consumă intern aproximativ 7 milioane tone de porumb, prin urmare excedentul este substanţial. În mod tradiţional, România exportă anual 5-7 milioane tone porumb boabe, din care 50% în UE şi 50% către ţările din Orientul Mijlociu şi Africa.

„Până la sfârşitul anului agricol curent (adică până la 30 iunie), Rusia şi Ucraina ar mai fi avut de livrat pe piaţa globală 11 milioane tone de grâu şi 15 milioane tone de porumb. Aceste cantităţi vor trebui substituite de alte ţări producătoare care dispun de resurse de hrană – iar România poate contribui la ameliorarea situaţiei aprovizionând popoare din alte părţi ale lumii care trec printr-o ameninţare fără precedent. România trebuie sa rămână un partener de încredere în UE, iar orice decizie cu privire la piaţa liberă intracomunitară trebuie luată având in vedere obligaţiile pe care le avem ca membru al UE. Desigur că situaţia trebuie evaluată continuu, dar precipitaţiile căzute în prima parte a lunii martie constituie premisele unui nou an agricol normal”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii APPR susţin că preţurile mărfurilor agricole „au escaladat, dar cel puţin în acelaşi ritm au escaladat preţurile la energie, combustibil şi alte inputuri agricole, de aceea este esenţial ca fermierii să-şi poată recupera costurile şi să aibă acces la resurse pentru a relua producţia în campania agricolă de primăvară”.

Astfel, dacă va dori să achiziţioneze cereale în vederea constituirii de rezerve, statul român ar putea organiza licitaţii la care pot participa producătorii agricoli, inclusiv membrii APPR.

„Se impune identificarea soluţiilor robuste la problemele care pot apărea atât pe plan intern, cât şi în context internaţional, inclusiv susţinerea fermierilor pentru a face faţă provocărilor perioadei pe care o traversăm”, se precizează în document.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...