1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Aprecierea leului ne-a atenuat scumpirile la carburanţii. Situaţia s-ar putea schimba

În ianuarie, leul s-a apreciat faţă de dolar, iar acest lucru a condis la atenuarea scimpirii carburanţilor, ale căror preţuri au crescut oricum din cauza creşterii taxelor. În februarie însă, cursul nu ne mai ajută.

14 feb, 2013 | ECONOMICA.net

Deşi companiile petroliere din România au scumpit în acest an carburanţii, reflectarea creşterii consistente a preţului petrolului în preţurile carburanţilor a fost temperată de întărirea leului faţă de dolarul american, moneda la care se raportează preţul barilului de petrol, potrivit Casei  de Brokeraj Noble Securities.

De la începutul anului şi până în prezent, moneda naţională a crescut cu cca 2,3% comparativ cu cea americană.

"Este important însă de reţinut că leul a crescut faţă de dolarul american cu 4,2% în ianuarie, iar in februarie a intrat pe un trend de depreciere, scăzând până la jumătatea lunii cu aproximativ 1,9% comparativ cu USD; dacă tendința din această lună se va menţine, va susține scumpirea carburanţilor în continuare, în condițiile în care prețul petrolului va rămâne ridicat", a declarat, într-un comunicat, Victor Safta, Director General Noble Securities, sucursala România.

Preţul petrolului a fost volatil în 2012, dar media a fost apropiată de cea din 2011, respectiv aproximativ 111-112 USD/baril pentru petrolul Brent. "Conform datelor existente la începutul lui 2013, cel mai probabil ar fi ca preţul petrolului să rămână volatil în acest an, păstrând însă aproximativ acelaşi interval de variaţie ca în 2012, precum şi o medie destul de apropiată de cea din anul precedent. Petrolul este însă o marfă cu caracteristici unice, între care faptul că o mare parte din producţie provine din zone sensibile ale globului, lucru ce pune întotdeauna sub semnul întrebării orice estimare. În acelaşi timp, să nu uităm că veştile bune privind economiile importante ale lumii au o serie de efecte pozitive, dar, ca majoritatea lucrurilor, au şi o parte mai puţin plăcută pentru unii, în sensul că, stimulând cererea, aduc adesea cu sine creşteri ale preţului petrolului, care, dacă sunt exagerate, pot avea consecinţe economice globale negative; desigur că preţul poate fi temperat prin creşterea ofertei (producţiei) de petrol, dar deciziile ţărilor producătoare nu sunt niciodată simple în acest sens", a arătat Victor Safta.

Preţul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a intrat pe un trend ascendent la începutul anului curent, înregistrând o creştere de cca 6% de la 1 ianuarie şi până la finele primei jumătăţi a lunii februarie, mai spun cei de la Noble Securities.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO