Aproape 1% din acţiunile FP au fost transferate prin patru deal-uri în decurs de 8 minute

Patru pachete de acţiuni reprezentând 0,97% din capitalul social al Fondului Proprietatea (FP) au fost transferate la bursă prin tranzacţii negociate, în decurs de numai 8 minute, pentru 70 milioane lei (15,5 milioane euro).
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 11:49
Aproape 1% din acţiunile FP au fost transferate prin patru deal-uri în decurs de 8 minute

Titlurile au fost transferate între orele 13:56 şi 14:04, la acelaşi preţ de 0,525 lei. Cotaţia este cu 0,19% sub ultimul preţ de luni de pe piaţa principală.

Unii brokeri cred că tranzacţiile sunt realizate de unii clienţi ai ING, care îşi transferă pachete de acţiuni, în condiţiile în care grupul ING va închide operaţiunile de brokeraj din România, ca urmare a deciziei de a se retrage la nivel global de pe toate pieţele unde are astfel de activităţi. ING va rămâne în activitatea de brokeraj în zona Benelux şi în Polonia.

Anterior deal-urilor cu pachetul de 0,97% din acţiuni, cu titlurile Fondului Proprietatea a mai fost realizată o tranzacţie negociată cu aproape 0,04% din acţiunile FP, pentru 2,7 milioane lei. Deal-ul respectiv a fost realizat la 0,5335 lei, preţ cu 1,42% peste ultima cotaţie de luni.

Tranzacţiile negociate nu au influenţat cotaţia de pe piaţa principală, unde la ora 14:18, acţiunile Fondului Proprietatea erau în creştere cu 0,48%, la 0,5285 lei.

Calculată la preţul la care au fost realizate ultimele patru deal-uri, de 0,525 lei, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,233 miliarde lei (1,6 miliarde euro), iar în funcţie de cea mai recentă cotaţie din piaţa principală, de 0,5285 lei, este de 7,281 miliarde lei (1,61 miliarde euro).

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul lunii august, investitorii instituţionali străini controlau cumulat 50,64% din Fondul Proprietatea, iar cei înregistraţi în România aveau la 9,34% din total.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează indirect aproape 15,4% din voturi, şi City of London, cu 9,69% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului (4,29% prin acţiuni propriu-zise şi 5,4% prin warranturi emise de RBS).

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi ...
Grupul elvețian Ameropa, cu activități în tradingul de cereale și producție de îngrășăminte pentru agricultură, ...
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Divizia logistică a Deutsche Bahn va comanda aproape 1.500 de camioane electrice de la startup-ul suedez Volta Trucks.
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor fi noii unicorni?
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor ...
Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, ...