Ce cred românii despre şansele de angajare

Economica.net
09 11. 2012
loc_de_munca_95303100_38188400

Potrivit cercetării, 68,2% dintre români au o percepție negativă cu privire la posibilitățile de angajare existente în acest moment pe piața muncii.

Rezultatele studiului fac parte din raportul ConfidenceIndex, lansat joi de către Bucharest Forum şi Reveal Marketing Research.

ConfidenceIndex este, potrivit realizatorilor, un raport complex ce măsoară gradul actual de încredere a românilor și așteptările lor cu privire la situația economică, condițiile actuale de angajare pe piața muncii și situația economică a gospodăriei proprii. Totodată, acesta este un raport lunar ce are la bază o analiză a indicatorilor menționați anterior și oferă suplimentar informații despre percepția, atitudinea și intenția viitoare de achiziție a consumatorilor în diferite domenii de piață.

Studiul arată că, deși România înregistrează una dintre cele mai mici rate de șomaj din Europa, cu o valoare medie de 7,1% în primele nouă luni ale anului curent, respondenții apreciază, totuși, că sunt puține locuri de muncă.

Potrivit cercetării, mai puțin de 10% dintre români (8,9%) sunt mulțumiți de numărul locurilor de muncă disponibile.

În ceea ce privește evoluția pieței muncii în următoarele trei luni, românii par să fie mai optimiști: 11,2% dintre aceștia apreciază o creștere a ofertei de locuri de muncă, arată acelaşi studiu.

„Percepția românilor cu privire la situația actuală a locurilor de muncă reflectă, în fapt, o lipsă de încredere în îmbunătățirea situației economice, în ansamblul ei. Ceea ce ne arată ConfidenceIndex este faptul că opțiunile disponibile pe piața muncii reprezintă pentru consumatori un aspect important, prin care ei evaluează și percep viitorul țării”, spune Marius Luican, general manager Reveal Marketing Research.

Colectarea datelor pentru ConfidenceIndex s-a realizat în perioada 29 – 31 octombrie, pe un eșantion de 1.200 persoane de peste 18 ani, reprezentativ la nivel urban şi rural. Studiul se va desfășura lunar, totalizând 14.400 de respondenți anual. Marja de eroare calculată este de +/- 2,84%.