Aproape cinci milioane de lei au intrat în conturile Bursei, din tranzacţiile pe care le-a găzduit în T1 2014

Compania Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB), care administrează piaţa de capital cu acelaşi nume, a încheiat primul trimestru al anului 2014 cu o cifră de afaceri de 4,64 milioane de lei. Veniturile sunt în creștere cu 14,5% față de perioada similară a anului precedent, portivit unui raport trimis pieţei. Profitul net de 1,38 milioane de lei a fost mai mic cu 10%.
Adrian N. Ionescu - mie, 07 mai 2014, 09:21
Aproape cinci milioane de lei au intrat în conturile Bursei, din tranzacţiile pe care le-a găzduit în T1 2014

Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB), compania care operează piaţa de capital organizată sub aceeaşi marcă, şi-a sporit cifra de afaceri până la 4,64 milioane de lei, cu 14,5% în T1 2014 faţă de T1 2013, „datorită îmbunătățirii activității de tranzacționare”, potrivit raportului trimis pieţei pe careo administrează.

Acţiunile BVB sunt cotate pe piaţa administrată de aceasta şi stagnau miercuri la prânz la preţul de 27,95 lei / titlu. La acest preţ compania bursieră este evaluată la aproape 215 milioane de lei (capitalizarea bursieră).

Valoarea tranzacțiilor găzduite de BVB (cu acțiuni, drepturi și unități de fond, inclusiv tranzacțiile speciale Deal și ofertele publice) a avansat cu 22% față de T1 2013, până la un nivel de 2,34 miliarde de lei.

Profitul net al BVB pentru T1 2014 a atins un nivel de 1,38 milioane de lei, cu 10% mai mic decât în T1 2013, din cauza scăderii cu 60% a profitului financiar.

„Profitul financiar în sumă de 0,45 mil. lei s-a înregistrat în principal pe seama veniturilor din dobânzi, fiind însă mai mic față de perioada similară a anului 2013 din cauza evoluției nefavorabile a monedelor străine față de leu (cu o influență negativă de 0,37 mil. lei) și a ajustărilor efectuate asupra investițiilor BVB în acțiuni (determinând o scădere suplimentară de 0,19 mil. lei)”, se spune în raportul BVB.

Profitul net pe acţiune a fost de 0,18 lei faţă de 0,20 lei/acţiune în primul trimestru din 2013.

Profitul operaţional al BVB a fost de 1,20 milioane de lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului precedent, datorită ritmului de creştere a veniturilor.

Cheltuielile operaţionale „au crescut uşor, determinate în principal de cheltuieli de marketing şi promovare mai mari, destinate activităţii de atragere a investitorilor şi emitenţilor”, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au diminuat cu aproape 8 procente faţă de trimestrul I 2013.

Marja operaţională a fost de 26%, comparativ 16%, în aceeaşi perioadă a anului precedent.

De aproape un an, la vârful conducerii executive a BVB se află Ludwik Sobolewski, polonezul a cărui echipă a scos din anonimat bursa din Varşovia, punând-o pe picior de egaliate cu Bursa din Viena.

Programul directorului general Sobolewski se concentrează asupra eliminării celor „Opt Bariere sistemice”, care se opun creării unei piețe de capital moderne la Bucureşti. A solicitat cooperarea Guvernului şi Autorităţiii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru eliminarea lor şi a început o campanie de modificare a condiţiilor tehnice de încurajare a tranzacţiilor, incluzând  diminuarea tarifelor de admitere și menținere plătite de emitenții instrumentelor financiare tranzacţionate, sau lansarea aplicației de mobil şi eliminarea unor prevederi birocratice și formale referitoare la listarea noilor emitenţi.

Directorul general al BVB este contestat de o parte a brokerilor, care au reclamat opoziţia polonezului faţă de opţiunea conducerii Depozitarului Central privind dezvoltarea softului de derulare a operaţiunilor post tranzacţionare.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 3,55 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,87%, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu......
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Un report în valoare de peste 27,54 milioane lei (peste 5,59 milioane de euro) este în joc la categoria I a jocului Joker.
Adevărate maşini de făcut bani: cât câştigă pe minut giganţii tech precum Amazon sau Apple
Adevărate maşini de făcut bani: cât câştigă pe minut giganţii tech precum Amazon sau Apple
Companiile Big Tech, spre deosebire de alte industrii, au avut un an foarte bun în 2020, deoarece pandemia de coronavirus ...
Un europarlamentar extremist grec, condamnat pentru implicare într-o crimă, a fost extrădat din Belgia
Un europarlamentar extremist grec, condamnat pentru implicare într-o crimă, a fost extrădat din Belgia
Eurodeputatul grec Ioannis Lagos (foto), fost cadru de conducere al partidului neonazist Zorii Aurii şi care a fost condamnat ...