Aproape jumătate din acţiunile Argus au fost transferate, într-un minut, pentru aproape 9 mil.euro

Mai multe pachete de acţiuni reprezentând 46,38% din titlurile producătorului de ulei vegetal Argus Constanţa (UARG) au fost transferate la bursă, într-un minut, pentru 39,8 milioane lei (aproape 9 milioane euro), iar jumătate din acţiuni au fost cumpărat de SIF Oltenia (SIF5).
Economica.net - vin, 14 iun. 2013, 16:19
Aproape jumătate din acţiunile Argus au fost transferate, într-un minut, pentru aproape 9 mil.euro

SIF Oltenia a anunţat, la câteva minute după realizarea tranzacţiilor, că a cumpărat 23,76% din acţiunile Argus, pentru 20,4 milioane lei (aproape 4,6 milioane euro).

Astfel, SIF Oltenia a ajuns să deţină 55,7% din acţiunile Argus şi ar urma să lanseze o ofertă de preluare, având în vedere că a depăşit pragul legal de 33% din acţiuni, la care un investitor este obligat să lanseze o astfel de ofertă. Anterior, SIF Oltenia avea 31,94% din acţiunile Argus.

Cel mai probabil, pachetele reprezentând cumulat de 46,38% din acţiunile Argus au fost vândute de firmele şi persoanele care acţionau concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, având în vedere că volumul de titluri cedat este apropiat de participaţia indirectă a lui Chelu în momentul în care a preluat controlul companiei, în septembrie 2011.

În septembrie 2011, Chelu a preluat controlul Argus, într-o AGA la care reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia, fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity şi SIF Banat-Crişana, nu au participat pentru că nu au avut acces în incinta fabricii. La acea AGA au participat doar acţionari care acţionau concertat cu omul de afaceri. Atunci au fost aleşi noii membri în Consiliul de Administraţie, persoane apropiate lui Chelu.

Dăuă luni mai târziu, acţionarii coalizaţi în jurul SIF Oltenia au reuşit să preia controlul Consiliului de Administraţie al Argus, iar la solicitarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), noii şefi au întocmit mai multe raporate în care au prezentat situaţia companiei.

Raportul final a fost publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti la începutul lunii mai a anului curent, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis, marţi, Bursei să reintroducă la tranzacţionare acţiunile Argus. ASF a preluat atribuţiile CNVM la finele lunii aprilie.

Acţiunile Argus au intrat miercuri la tranzacţionare pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile au fost transferate la preţul de 2,4 lei/acţiune, cu 30,43% sub ultima cotaţie de joi.

Calculată la acest preţ, capitalizarea bursieră a companiei este de 85,8 milioane lei (19,2 milioane euro).

Pentru anul trecut, Argus a raportat o cifră de afaceri de 146,5 milioane lei (32,8 milioane euro), în scădere cu 36%, şi pierderi de aproape 21 milioane lei (4,7 milioane euro). În precedentul exerciţiu financiar, compania a consemnat o cifră de afaceri de 231 milioane lei şi un profit de 6,5 milioane lei.

În primul trimestru din 2013, Argus a înregistrat o cifră de afaceri de 14,1 milioane lei şi pierderi de 4,5 milioane lei. Compania nu a prezentat şi rezultatele financiare pentru primele trei luni din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...