Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC

Tendinţa clienţilor de a cumpăra bunuri din magazine fizice continuă să crească spre nivelul de dinainte de pandemie, după ce 47% dintre respondenţii unui sondaj internaţional realizat de PwC în luna septembrie au menţionat că merg zilnic sau săptămânal în magazine, potrivit unui comunicat remis luni de firma de consultanţă financiară.
AGERPRES - lun, 06 dec. 2021, 12:03
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere - PwC

Acest procent este în creştere în septembrie faţă de cei 45% care răspundeau similar în timpul sondajului realizat acum 6 luni, iar imediat după începutul pandemiei procentul celor care menţionau că îşi fac cumpărăturile din magazine fizice zilnic sau săptămânal era de 41%, scrie Agerpres.

„Iar trendul se va menţine, aproape trei sferturi (72%) dintre respondenţi arătând că ‘probabil’ vor vizita un centru comercial în următoarele 6 luni”, se menţionează în analiza remisă de PwC.

Totodată, 61% dintre respondenţi sunt optimişti cu privire la viitor, revin la cumpărături în magazinele fizice şi au în plan creşterea cheltuielilor în următoarele şase luni, conform rezultatelor sondajului Global Consumer Insights Pulse Survey 2021, realizat de PwC în septembrie în rândul a 9.370 de consumatori din 26 de ţări.

Partenerul PWC România pentru Taxe şi Lider pentru Industria de Retail şi FMCG, Ruxandra Târlescu, a precizat că 76% din respondenţi sunt vaccinaţi complet sau parţial.

„Pe măsură ce optimismul creşte, oamenii sunt mai dispuşi să călătorească şi să meargă la restaurante decât în urmă cu şase luni şi mult mai probabil să meargă la o sală de sport sau la eveniment cultural sau sportiv. Optimismul este motivat de ameliorarea situaţiei sanitare din ultimele luni şi de creşterea ratei de vaccinare, având în vedere că 76% dintre respondenţii sondajului sunt vaccinati complet sau parţial. Deşi contextul de sănătate publică nu este comparabil, aceste tendinţe la nivel global se observă şi în România, în primele zece luni din 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul fiind, conform INS, cu 10,2% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat reprezentanta PwC România.

În următoarele şase luni, 41% din consumatori intenţionează să cheltuiască mai mult pe produse alimentare, 33% intenţionează să cheltuiască mai mult pentru modă, 31% pentru călătorii şi 30% pentru sănătate şi frumuseţe, se precizează în document.

În ceea ce priveşte criteriile de cumpărare, preţul şi comoditatea rămân pe primele locuri, deşi sustenabilitatea câştigă tot mai mult teren, subliniază PwC. Astfel, aproape 70% dintre respondenţi caută cea mai bună ofertă atunci când cumpără un produs, indiferent de tipul magazinului – fizic sau online, şi mai mult de jumătate spun că un serviciu eficient de livrare sau colectare este întotdeauna sau foarte adesea important.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte achiziţiile online, cumpărăturile de pe smartphone-uri sunt de departe cel mai popular mod de achiziţie: peste 40% dintre respondenţi spun că fac cumpărături zilnic sau săptămânal prin smartphone, comparativ cu 39% în urmă cu şase luni şi doar 12% în urmă cu cinci ani.

Altfel, întrebaţi despre situaţia pandemiei în ţara lor, respondenţii vaccinaţi s-au arătat mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul (66%), faţă de cei nevaccinaţi (43%). Doar 18% din totalul respondenţilor nu sunt optimişti cu privire la viitor, potrivit sondajului.

De asemenea, persoanele care lucrează de acasă sau într-un mod hibrid sunt mai optimiste (68%) decât cei care merg la locurile de muncă (58%).

În privinţa atitudinii faţă de mediu, 52% dintre respondenţi s-au declarat mai preocupaţi de acest aspect decât erau în urmă cu şase luni, iar 51% au indicat ca iau în considerare trasabilitatea şi transparenţa originii produsului când fac o achiziţie.

Referitor la modul în care companiile folosesc datele clienţilor, 83% dintre respondenţi au afirmat că practicile de protecţie a datelor le influenţează încrederea într-o companie, iar aproape jumătate dintre consumatorii globali (47%) au subliniat că utilizarea datelor lor a devenit o prioritate pentru ei.

Te-ar mai putea interesa și
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Nvidia a ajuns vineri la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului......
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că ...
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”.  Cât de scumpă este o masă în oraș
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș
Într-o perioadă în care costul vieții pare că se află pe o traiectorie ascendentă nesfârșită, industria alimentară ...