Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie

28 07. 2021
salariul_minim_crescut_la_750_de_lei_iar_punctul_de_pensie_cu_patru_procente1359715978_29010000_19619500

„Aproape 75% din angajaţii din judeţul Covasna sunt la acest nivel (…) Când afirmăm acest lucru ne raportăm la declaraţiile pe care fiecare angajator trebuie să le depună, iar noi colectăm aceste cifre de la ANAF (…) Aproape 40.000 de angajaţi sunt evidenţiaţi de ANAF în sistemul nostru (…), iar, în medie, 75% din contribuabili sunt în această situaţie. Unii dintre ei primesc şi bonuri valorice, tichete de masă”, a declarat directorul executiv al AJOFM, Kelemen Tibor.

El a spus că instituţiile statului nu pot interveni pentru a determina angajatorii să ofere salarii mai mari, iar dacă „piaţa acceptă” angajările „curg” chiar şi în aceste condiţii.

„Aş putea să afirm că situaţia ar fi îngrijorătoare faţă de judeţele limitrofe, în condiţiile în care avem informaţii de tipul că un angajat să spunem din Braşov, deşi nu e un exemplu neapărat obligatoriu, care lucrează în cadrul aceleiaşi societăţi care are activitate şi în Covasna, are salariul mai mare decât cel din Sfântu Gheorghe. Vorbim de diferenţe în grila de salarizare. Noi nu putem să ne implicăm, nici Inspecţia Muncii, nimeni nu poate, pentru că este decizia angajatorului cum îşi organizează activitatea, iar atâta timp cât piaţa acceptă, atâta timp cât angajările curg şi fluctuaţia de personal n-aş putea să spun că este foarte, foarte mare, lucrurile funcţionează pentru că oamenii au nevoie de un loc de muncă”, a susţinut Kelemen Tibor.

Acesta a mai menţionat că şi în sistemul bugetar sunt salarii mici.

„Există locuri de muncă în construcţii cu 3.000 de lei salariu, există şi domenii şi ramuri de activitate unde oamenii câştigă chiar şi 1.000 de euro în Covasna (…), dar vă spun, ca să fie totuşi destul de realistă situaţia, nici în sistemul bugetar nu sunt salariile foarte, foarte mari. Nu sunt la salariu minim pe economie, nici la nivelul debutantului, dar nu sunt foarte, foarte departe, deci, de la această sumă cu încă 6-700 de lei, ceea ce înseamnă că sunt persoane care câştigă sub 2.000 de lei în sistemul bugetar, chiar funcţionari publici, nu numai contractuali”, a afirmat directorul AJOFM.

Potrivit celor mai recente date statistice, date miercuri publicităţii, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna erau înregistraţi 3.980 şomeri la sfârşitul lunii iunie, rata şomajului fiind de 4,64%, în uşoară scădere faţă de luna precedentă când a fost de 4,69%.

Din totalul celor 3.980 persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Covasna, doar 833 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.147 erau şomeri neindemnizaţi.

Şomajul în rândul femeilor a fost mai redus decât în cel al bărbaţilor, situându-se la 48,92%, iar în ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 2.903 şomeri erau din mediul rural şi 1.077 din mediul urban.

Şomerii cu studii primare şi fără studii au ponderea cea mai mare, 51,79%, urmaţi de cei cu studii gimnaziale – 22,16% şi de cei cu studii postliceale şi liceale – 16,13%. Persoanele cu studii profesionale reprezintă 7,56% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cele cu studii superioare – 2,36%.