Aproximativ 400 de mineri au protestat în curtea CEH din Petroşani, faţă de denunţarea contractului colectiv de muncă

Aproximativ 400 de mineri din Valea Jiului, aflaţi în afara orelor de serviciu, au protestat, marţi, în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă şi de faptul că nu au avut loc negocieri, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 15:01
Aproximativ 400 de mineri au protestat în curtea CEH din Petroşani, faţă de denunţarea contractului colectiv de muncă

Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, a declarat, pentru News.ro, că aproximativ 400 de ortaci de la minele Complexului Energetic Hunedoara, aflaţi în timpul liber, au protestat în curtea CEH din Petroşani.

Decizia sindicatului a fost ca la protest să participe doar ortacii aflaţi în timpul liber pentru a nu afecta în vreun fel producţia.

Principala nemulţumire a protestatarilor este legată de denunţarea contractului colectiv de muncă şi de faptul că nu au avut loc negocieri pentru acesta. Totodată, ei cer demisia întregii conduceri a CEH şi sunt nemulţumiţi că toţi angajaţii, atât cei din subteran, cât şi cei de la suprafaţă, trebuie să intre, pe rând, în şomaj tehnic timp de zece zile, mai puţin conducerea Complexului.

În timpul mitingului, care a început la ora 13.30 şi s-a încheiat în jurul orei 15.30, participanţii au strigat „Unitate” şi „Hoţii”.

Protestul s-a încheiat fără incidente.

În acelaşi timp, 90 de angajaţi de la termocentrala Mintia continuă greva foamei, în faţa instituţiei. Preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan, a declarat, pentru News.ro, că, în cursul zilei, unui grevist în vârstă de 38 de ani i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Luni dimineaţă, 17 angajaţi ai termocentralei Mintia au intrat în greva foamei, nemulţumiţi de faptul că toţi salariaţii termocentralelor Mintia şi Paroşeni sunt obligaţi să intre în şomaj tehnic timp de zece zile. Ulterior, lor li s-au alăturat şi alţi colegi.

Decizia privind intrarea în şomaj tehnic afectează aproximativ 1.700 de angajaţi.

Şi în luna februarie, angajaţii termocentralei Mintia au protestat de mai multe ori, cerând atunci un plan de măsuri corect pentru restructurarea Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă, precum şi salvarea locurilor de muncă.

Tot luni dimineaţă, 20 de mineri din schimbul întâi de la Mina Livezeni s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă. Acestora li s-au alăturat alţi 20 de colegi din schimbul al doilea, însă ei au renunţat la protest în jurul orei 22.00, după ce au obţinut promisiunea că reprezentanţii lor se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorul special şi cu administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an şi care se confruntă cu o situaţie gravă, a denunţat contractul colectiv de muncă, începând cu 17 martie, motivând decizia prin faptul că este nevoie de noi economii la nivelul cheltuielilor, care să permită continuarea activităţii, anunţa, vineri, compania.

Decizia de denunţare a contractului colectiv de muncă a venit în contextul intenţiei de reorganizare a societăţii de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova.

Ca urmare, vineri, minerii din schimbul al doilea de la Mina Lupeni au protestat în curtea CEH din Petroşani, nemulţumiţi că firma care se ocupă de insolvenţa companiei a denunţat contractul colectiv de muncă, ei temându-se că veniturile le vor scădea astfel cu 20 la sută.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...