Aproximativ 76% dintre directorii generali cred că economia îşi va reveni în 2021

AGERPRES - joi, 11 mart. 2021, 16:29
Aproximativ 76% dintre directorii generali cred că economia îşi va reveni în 2021

 Aproximativ 76% dintre directorii generali estimează o îmbunătăţire a evoluţiei Produsului Intern Brut (PIB) global în 2021, la un an de la declanşarea pandemiei COVID-19, reiese din cea de-a 24-a ediţie a raportului PwC CEO Survey.

„Deşi criza sanitară rămâne în topul ameninţărilor, ponderea celor care au previziuni optimiste a atins, la această ediţie CEO Survey, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani. De exemplu, în 2020, doar 22% estimau perspective pozitive pentru economie, iar în 2019, 42% aveau astfel de aşteptări. Totuşi există şi o serie de îngrijorări, iar cea pe care am remarcat-o se referă la volatilitatea politicilor fiscale care, influenţate de viteza de acumulare a datoriilor publice pe fondul pandemiei, ar putea duce la o majorare a taxelor pe termen scurt”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.

Totodată, directorii generali sunt mai optimişti şi în ceea ce priveşte perspectivele afacerilor lor. Aproximativ 36% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt „foarte încrezători” în perspectivele organizaţiei lor de creştere a veniturilor în următoarele 12 luni, faţă de 27% în 2020.

Potrivit raportului, în timp ce încrederea globală este în creştere, există variaţii semnificative între industrii, reflectând modul diferit în care comportamentul consumatorilor a fost afectat de pandemie.

Astfel, directorii generali din sectoarele tehnologiei şi telecomunicaţiilor prezintă cele mai ridicate niveluri de încredere, de 45% şi, respectiv, 43%. La polul opus se află cei din transporturi şi logistică (29%), respectiv din ospitalitate şi agrement (27%), care sunt printre cei mai pesimişti în ceea ce priveşte capacitatea lor de a creşte veniturile în următoarele 12 luni.

„Nu este surprinzător faptul că pandemiile şi crizele de sănătate sunt în fruntea listei de ameninţări la adresa perspectivelor de creştere, depăşind teama de supra-reglementare, care a fost principala preocuparea pentru directorii generali la nivel global din 2014 până anul trecut.”, potrivit raportului.

De asemenea, digitalizarea creşte riscurile generate de ameninţările cibernetice. Acest lucru, coroborat cu creşterea semnificativă a incidentelor de securitate cibernetică din 2020, inclusiv atacuri de tip „ransomware”, a propulsat ameninţările cibernetice pe locul doi în topul preocupărilor, fiind menţionate de 47% dintre directorii executivi, comparativ cu 33% în 2020. Întrebaţi despre cheltuielile lor pentru transformarea digitală, aproape jumătate dintre directorii executivi (49%) spun că acestea vor creşte cu 10% sau mai mult.

O altă preocupare este răspândirea dezinformării (28%, în creştere faţă de 16% în 2020), care a avut un impact asupra alegerilor, reputaţiei şi sănătăţii publice – contribuind la scăderea încrederii în întreaga societate.

Dacă în 2020, incertitudinea politicii fiscale s-a clasat în afara primelor zece preocupări ale directorilor executivi, în 2021 importanţa sa a crescut rapid, ajungând până pe locul şapte (31%), având în vedere îngrijorarea privind acumularea datoriilor guvernamentale care ar putea conduce la majorarea taxelor.

Totodată, schimbările climatice se situează încă pe locul nouă printre ameninţările la adresa creşterii, fiind menţionate de aproape o treime dintre respondenţi (faţă de 24 în 2020).

Rezultatele sondajului arată că 35% dintre directorii generali doresc să crească afacerile companiei pe piaţa din SUA în următoarele 12 luni, în timp ce China este vizată de 28% dintre aceştia. În 2020, SUA erau doar cu un punct procentual înaintea Chinei. Noile evoluţii politice şi tensiunile existente au avut un impact asupra percepţiei directorilor americani care mizează mai puţin pe China ca motor de creştere şi devin mai atenţi la Canada şi Mexic. Directorii executivi din China arată un interes tot mai mare pentru economiile mari, precum SUA, Germania şi Japonia, ca destinaţii principale pentru exporturi.

După SUA şi China, Germania se menţine pe locul trei pe lista destinaţiilor privind creşterea afacerilor, în timp ce Marea Britanie, după Brexit, se află pe patru (11%), depăşind India (8%). Japonia, de asemenea, creşte în clasament şi devine a şasea cea mai atractivă ţară, depăşind Australia, care a deţinut această poziţie anul trecut.

Desfăşurat în ianuarie şi februarie 2021, CEO Survey explorează opiniile a 5.050 de directori din întreaga lume, inclusiv din România. Raportul global CEO Survey se lansează pe 11 martie, în cadrul unui eveniment virtual găzduit de CNBC Catalyst. Ediţia CEO Survey 2021 pentru România va fi publicată la începutul lunii iunie.

PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...