Aproximativ o treime dintre conducătorii auto din România sunt femei – DRPCIV

Femeile reprezentau la finalul anului trecut circa o treime (2,67 milioane) din totalul celor 7,9 milioane de persoane care deţineau carnet de conducere în ţara noastră, conform datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Economica.net - vin, 06 mart. 2020, 13:58
Aproximativ o treime dintre conducătorii auto din România sunt femei - DRPCIV

Astfel, potrivit datelor de la finalul lui 2019, în ţara noastră existau 16.291 de motocicliste (cat. A), dar şi 16.349 de şoferiţe de tir şi camion (cat. C), 2.013 şoferiţe de autobuz şi alte autovehicule de transport persoane (cat. D), 1.858 de şoferiţe de troleibuz, precum şi 1.167 de vatmaniţe.

De asemenea, datele DRPCIV arată că 2.609 femei deţin şi carnet de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere.

Potrivit unui sondaj desfăşurat online în cadrul campaniei „Cu stil, în trafic”, la care au participat 7.591 de persoane, doar 33% dintre participanţii la trafic consideră că genul nu influenţează în nicio formă abilităţile de condus atunci când vine vorba de conducători auto cu experienţă de condus similară.

Totodată, un participant din cinci vede sau aude zilnic mesaje care sugerează inabilitatea femeilor de a şofa, în timp ce 49% experimentează acest lucru de câteva ori pe lună, iar alţi 23% de câteva ori pe an. Cu toate acestea, 74% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia „Femeile sunt şoferi mai prudenţi decât bărbaţii”: 34% sunt de acord într-o oarecare măsură, 17% într-o mare măsură, iar 23% într-o mică măsură.

Stereotipurile vizează însă şi partea masculină, 90% dintre respondenţi fiind de acord cu afirmaţia „Bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile”: 42% sunt de acord într-o mare măsură, 36% într-o oarecare măsură, iar 12% într-o mică măsură.

Întrebaţi dacă sunt de acord cu fraza „Femeile nu ştiu să parcheze”, 81% dintre participanţii la sondaj şi-au exprimat acordul: 34% sunt de acord într-o oarecare măsură, 24% într-o mică măsură, iar 23% într-o mare măsură. Doar 19% şi-au exprimat un dezacord total privind această afirmaţie.

De asemenea, 72% dintre respondenţi sunt de acord cu fraza „Bărbaţii sunt şoferi mai buni decât femeile”: 30% sunt de acord într-o oarecare măsură, 24% într-o mare măsură, iar 18% într-o mică măsură. Doar 28% dintre participanţii la sondaj şi-au exprimat dezacordul total cu această afirmaţie.

Aproape două treimi (61%) dintre respondenţi sunt de părere că expresia „femeie la volan” are un sens peiorativ, în timp ce 34% consideră că este o expresie neutră.

La sondajul desfăşurat online în cadrul campaniei „Cu stil, în trafic” au participat 7.591 de persoane, dintre care 6.774 de şoferi (89%). 60% dintre respondenţi au vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, 17% între 35 şi 55 de ani, 15% între 26 şi 34 de ani. De asemenea, 24% dintre participanţii la sondaj sunt femei, iar 76% bărbaţi.

Mai mult de două treimi (68%) dintre şoferii care au participat la sondaj conduc zilnic, 21% de câteva ori pe săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună.

Desfăşurată între 1 şi 15 martie 2020, campania urmăreşte să lupte împotriva stereotipurilor de gen în trafic, prin exemplul pe care îl oferă femei care au profesii „atipice” legate de zona auto, precum şi femei privite cu admiraţie şi respect în viaţa lor de zi cu zi.

În cadrul proiectului, instructoare auto/moto, şoferiţe de taxi şi de tir, piloţi de raliuri, precum şi doamne din zona de business au vorbit despre experienţele lor în trafic şi despre importanţa siguranţei rutiere, într-o serie de interviuri video şi online.

Obiectivele campaniei includ înlăturarea stereotipului „femeile nu sunt buni conducători auto/moto”, precum şi promovarea reuşitelor feminine în domenii considerate, uneori, „atipice”.

Campania „Cu stil, în trafic” este parte a demersului „Fii treaz la volan!” şi este iniţiată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor. Demersul se desfăşoară cu sprijinul Partenerilor AON România, Consultant AA, Emoticar şi FIM – Femei în Motorsport.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...