Arabia Saudită va relua producţia de petrol afectată de atacuri până la sfârşitul lui septembrie

Arabia Saudită va relua producţia de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, blocată de atacuri, până la sfârşitul lunii septembrie şi a anunţat că a reuşit să readucă livrările de ţiţei la nivelul celui anterior atacurilor din weekendul trecut datorită stocurilor deţinute, relatează Reuters citat de News.ro.
Economica.net - mie, 18 sept. 2019, 05:31
Arabia Saudită va relua producţia de petrol afectată de atacuri până la sfârşitul lui septembrie

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că producţia de petrol va fi în octombrie de 9,89 de milioane de barili pe zi şi că cel mai mare exportator de petrol din lume va efectua toate livrările către clienţi aferente aceastei luni, scrie News.ro.

Acesta a declarat că regatul va ajunge la sfârşitul lunii septembrie la o capacitate de 11 milioane de barili de petrol pe zi şi la 12 milioane de barili pe zi la sfârşitul lui noiembrie.

”Livrările de petrol vor reveni pe piaţa la nivelul la care erau sâmbătă, la ora 3;43 a.m.”, a afirmat ministrul la o conferinţă de presă susţinută în oraşul Jeddah de la Marea Roşie, afirmând că grupul Aramco ”a renăscut ca pasărea phoenix din cenuşă”, după atac.

Prinţul Abdulaziz s-a referit la atacurile care au avut loc sâmbătă împotriva uzinelor din Abqaiq şi Khurais, la care se află cea mai mare unitate de procesare a petrolului din lume, în urma cărora a fost oprită jumătate din producţia de ţiţei a ţării, respectiv 5% din producţia globală.

Directorul general al Aramco, Amin Nasser, a spus că grupul, care pregăteşte o ofertă publică iniţială, estimează încă lucrările de reparaţii, dar că acestea ”nu sunt atât de semnificative”, având în vedere mărimea companiei.

Aramco a stins 10 incendii într-un interval de şapte ore, după atacul major, a spus Nasser în conferinţa de presă.

Acesta a arătat că grupul este pe care să reia activităţile de rafinare la capacitate normală şi că există suficiente produse din petrol pentru a aproviziona piaţa locală.

Prinţul Abdulaziz a spus că Riadul nu ştie încă cine a condus atacurile şi de ce, adăugând că Srabia Saudită îşi va continua rolul de furnizor sigur pentru pieţele globale. Ministrul a arătat că vor fi luate msuri mai stricte pentru a preveni alte atacuri, dar nu a oferit detalii.

Ministrul de Externe a spus că invstigaţiile preliminare au indicat că la atacuri a fost folosit armament iranian, despre care autorităţile au afirmat iniţial că au implicat drone.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" fiind create aproape 140.000 de conturi în vederea depunerii......
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața ...