1EUR = 4.7354 RON | Bucureşti 20 º

News

Arad: Autorităţile au distrus peste 31.000 de litri de lapte cu aflatoxină peste limite

Autorităţile sanitar-veterinare din Arad au distrus peste 31.000 de litri de lapte şi 40 de kilograme de produse lactate cu un conţinut de aflatoxină peste limitele admise, potrivit unui document prezentat, luni, la Prefectura Arad.

01 apr, 2013 | Mediafax

Conducerea Direcţiei Sanitar-Venerinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a prezentat, luni, în cadrul Colegiului Prefectural, situaţia produselor lactate neconforme descoperite în urma campaniei de prelevare de probe pentru depistarea aflatoxinei, desfăşurată până la jumătatea lunii martie.

Conform raportului prezentat de DSVSA la Prefectura Arad, care a fost publicat ulterior pe site-ul Prefecturii, s-au distrus peste 31.000 de litri de lapte şi aproximativ 40 de kilograme de produse lactate, provenite de la ferme şi exploataţii din judeţul Arad, după ce s-a descoperit, în urma analizelor de laborator, că aveau un conţinut de aflatoxină peste limita legală.

În raport se arată că acţiunea de prelevare de probe s-a desfăşurat în cele trei unităţi de procesare şi la 52 de ferme de vaci care livrează laptele direct unităţilor de procesare. Totodată, a fost verificat laptele provenit din două ferme care fac livrări prin dozatoare automate.

Analizele s-au efectuat la laboratorul din judeţul Alba, costurile fiind suportate de către agenţii economici verificaţi.

"Au rezultat un număr de şapte probe neconforme la parametrul Aflatoxină M1, la exploataţii de animale producătoare de lapte materie primă, şi o probă la o unitate de procesare a laptelui. Imediat s-au dispus măsuri de scoatere din hrana animalelor a furajelor susceptibile de a fi contaminate şi administrarea de substanţe blocante a toxinei, în cele şapte exploataţii. De asemenea, s-au identificat produsele obţinute din lotul de lapte neconform din unitatea de procesare a laptelui şi au fost puse sub sechestru sanitar-veterinar", se arată în raportul DSVSA Arad.

Laptele şi produsele neconforme au fost aruncate în bazinele de colectare a deşeurilor deţinute de ferme.

Producătorii cu probleme au avut interdicţie de a mai face livrări până la obţinerea buletinelor de analiză conforme.

Potrivit DSVSA, în 25 martie, la toate fermele şi exploataţiile din judeţ laptele era bun pentru consum.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO