Restricţii noi în toată ţara – lista cu măsurile ce intră în vigoare de mâine. Declaraţiile lui Arafat

Restricţii de circulaţie, program redus pentru magazine, măsuri speciale în weekend. Măsurile au fost adoptate azi, 25 martie 2021 şi vor intra în vigoare de mâine seară, vineri, 26 martie 2021, după întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de mâine dimineaţă. Lista prezentată de secretarul de stat Raed Arafat este mai jos.
Ion Dobreanu - joi, 25 mart. 2021, 20:13
Restricţii noi în toată ţara - lista cu măsurile ce intră în vigoare de mâine. Declaraţiile lui Arafat

Restricţii noi – Guvernul a aprobat noi restricţii pentru toată ţara. Iată lista:

Localităţile unde rata de infectare este de peste 4/1000 de locuitori:

Restricții de circulație în localitate după ora 20 în weekend vineri, sambata şi duminică.
Magazinele se închid la ora 18 în weekend.

Sălile de fitness se închid.

Când incidenţa scade sub 3,5 la mia de locuitori, se revine.

Localităţile unde rata de infectare este de peste 7,5/1000 de locuitori:

Restricții de circulație în localitate după ora 20 în fiecare zi.
Magazinele se închid la ora 18 în fiecare zi.

Când incidenţa scade sub 7 la mia de locuitori, se revine.

–––––––––––––

Declaraţiile pe proprie răspundere trebuie completate doar pentru deplasările după ora 20.00.

 

Declaraţiile lui Arafat:

  • Unde incidența este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, în zilele de vienri, sâmbătă și duminică, circulația va fi pemisă doar până la orele 20, iar la operatorii economici activitatea este permisă până la ora 18. Când incidența scade sub 3,5% la mie, se revine.
  • Când incidența crește la 7,5%, circulația se restrânge până la ora 20, pe toată durata săptămânii, iar activitatea economică se restrânge până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii.
  • Pentru noaptea 27/28 martie, măsura va fi extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa pentru persoanele care merg la sărbătoarea religioasă Pesah
    Pentru noaptea de 3/4 aprilie, se va permite circulație în intervalul orar 20.00-00.02, pentru sărbătoarea Paștelui Catolic.

Operatorii economici cu activitatea de fitness vor avea suspendată activitatea acolo unde rata depășește 4 la mie, se va relua când scade la 3,5 la mie.

  • Actuala hotărâre de Guvern este valabilă până în data de 14 aprilie.

Propunerile iniţiale:

Restricţii şi pentru deplasarea în interiorul localităţilor

Vor fi restricții și pentru deplasarea în interiorul localităților, în funcție de rata de infectare. Dacă rata de infectare depășește 4, locuitorii se pot deplasa în afara locuinței până la ora 20.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Dacă rata depășește 7,5, restricția se va aplica pe toată durata săptămânii (până la ora 20.00).

Magazinele vor fi închise la ora 18.00 în localităţile unde rata de infectare este peste 4 la mie şi sub 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, iar unde este de peste 7,5 la mie măsura este aplicată pe toată durata săptămânii.

Activitatea în sălile de sport şi fitness este suspendată în localităţile unde incidenţa este de peste 4 la mie, iar măsura încetează atunci când rata de infectare scade sub 3,5 la mie.

De Paştele catolic şi ortodox este permisă circulaţia în intervalul orar 20.00 – 02.00, iar pentru sărbătoarea Pesah pe 27 şi 28 martie persoanele se pot deplasa în intervalul orar 18.00 – 22.00.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se va reuni în şedinţă vineri dimineaţă, pentru a stabili noile măsuri care se vor lua pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, a declarat, joi, prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Potrivit acestuia, şedinţa va fi convocată după ce va fi publicată hotărârea de Guvern privind noile măsuri, se va desfăşura la 8,00 – 9,00 dimineaţa, iar noile prevederi vor putea fi aplicate de vineri seara.

El a menţionat că, pentru moment, nu are hotărârea de Guvern, deci nu poate spune exact care vor fi măsurile ce se vor aplica.

Ştim că există în plan ca măsurile să vizeze diminuarea programului agenţilor economici, scăderea orei până la care putem ieşi afară din case şi circulaţia în afara Bucureştiului. (…) Cu privire la mall-uri, cel puţin în Bucureşti, vom lua măsuri ca să evităm aglomeraţia„, a spus Stoica.

Prefectul a precizat că pentru mijloacele de transport în comun se vor lua măsuri pentru informarea călătorilor cu privire la obligativitatea purtării măştii de protecţie sanitară, de păstrare a distanţei.

„STB a făcut şi el propuneri, care vor fi supuse aprobării CMBSU, pentru monitorizarea numărului de călători în timp real şi cu forţele proprii pe cale le au şi stabilirea fluxului de intrare-ieşire”, a completat el.

Agenţii economici vor avea un program mai restrâns decât în prezent, a susţinut Alin Stoica.

El a adăugat că nu se va putea ieşi din Bucureşti decât în anumite situaţii, dacă Guvernul va lua o hotărâre în acest sens.

Conform prefectului, dacă în urma aplicării noilor măsuri nu se va observa o scădere a ratei de infectare cu SARS-CoV-2, este posibil ca acestea să fie schimbate. El şi-a exprimat însă speranţa că peste 2-3 săptămâni se va înregistra o îmbunătăţire a situaţiei, caz în care autorităţile vor consulta specialiştii şi s-ar putea reveni asupra măsurilor luate.

„Eu nu m-aş uita şi nu mă uit pe ratele de la diversele sectoare, suntem în acelaşi oraş şi este irelevant în care sector e rata de infectare e mai mare”, a subliniat Alin Stoica.

Citeşte şi Record în Bucureşti în a doua „primăvară Coronavirus”: 2.171 cazuri. Rata de infectare în Capitală creşte la 6,70. 6.651 noi infecţii în toată ţara: joi, 25.03.2021, ora 13

Harta interactivă a locurilor libere la vaccinul antiCovid, a listei de aşteptare, pentru fiecare centru din ţară

Te-ar mai putea interesa și
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări de construcţie ale Spitalului Regional de Urgenţe (SRU)....
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...