Arafat: Masca devine obligatorie imediat ce ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne va fi publicat în Monitorul Oficial

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, miercuri, că masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise din momentul publicării în Monitorul Oficial a ordinului comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne.
AGERPRES - mie, 05 ian. 2022, 20:22
Arafat: Masca devine obligatorie imediat ce ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne va fi publicat în Monitorul Oficial

„Prin hotărârea CNSU care a fost aprobată astăzi revenim la incidenţe. Incidenţele au scăzut, deci avem până la 1 la mia de locuitori şi între 1 şi 3 la mie şi după peste 3 la mie. Până la 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment, însă la modul în care evoluează situaţia acest lucru nu va ţine mai mult de câteva zile şi vom ajunge peste tot la peste 1 la mie. Deja, evoluţia în judeţe, în localităţi arată foarte clar că acest prag va fi foarte rapid trecut la modul în care creşte numărul cazurilor. (…) Hotărârea CNSU are (…) o parte care se aprobă prin ordinele de ministru, cum este masca şi aici va ieşi ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Internelor, sunt alte lucruri care se adoptă prin hotărâre de Guvern, hotărârea de Guvern nu a fost adoptată astăzi, dar cel târziu vineri ea trebuie să fie adoptată, s-ar putea să fie chiar mâine adoptată, se va decide de prim-ministru”, a afirmat Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a subliniat că masca de protecţie – medicală sau de tip FFP2 – va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise de la momentul în care va fi publicat ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne. „În mod normal acest ordin trebuie să iasă în cursul acestei săptămâni”, a precizat Arafat.

Potrivit şefului DSU, vor fi şi excepţii de la obligativitatea purtării măştii de protecţie, între care se numără activităţile sportive.

„Pe stradă se va purta cu excepţia în care ai activităţi individuale. În staţia de autobuz, în staţia de metrou, când te duci pe stradă şi circulă pe lângă tine oameni va fi purtată masca, aşa cum este şi în multe alte ţări care au implementat-o”, a explicat el, subliniind că varianta Omicron a SARS-CoV-2 are o contagiozitate foarte mare.

Arafat a completat că, prin hotărârea CNSU, administratorii infrastructurilor critice pot impune testarea angajaţilor sau purtarea măştilor de protecţie de tip FFP2, dând exemplul centralei nucleare.

Hotărârea CNSU prevede reducerea capacităţii la 30% pentru concerte, cinematografe, la o incidenţă de peste 1 la mie, şi la restaurante, la o incidenţă peste 3 la mie a cazurilor. Şeful DSU a arătat că accesul va fi condiţionat în continuare de certificatul verde. El i-a avertizat pe agenţii economici că riscă să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, în cazul în care nu sunt respectate regulile sanitare.

„Vor fi reanalizate aceste măsuri şi poate chiar săptămâna viitoare va mai fi o analiză a acestor măsuri şi s-ar putea să ajustăm unele dintre ele, după mai multe discuţii cu colegii noştri”, a indicat Raed Arafat.

Conform acestuia, urmează să se modifice perioada de carantinare şi izolare pentru cei care vin din ţările cu risc epidemiologic.

„Înţelegerea pe care o avem la acest moment, urmează astăzi sau mâine dimineaţă să emitem hotărârea CNSU, după cum decide premierul. Aici vorbim de reducerea perioadei carantinare şi de izolare şi este posibil să fie diferenţiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală şi persoanele care sunt vaccinate şi trecute prin boală. Ideea este să mergem spre o reducere a perioadei de carantinare şi izolare”, a mai explicat Arafat.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson demisionează, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, transmite Reuters....
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge cele mai mari valori din 2010 şi până acum.
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems ...
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri ...