Arafat: Platforma NATO va putea fi folosită pentru a facilita intervenţia la dezastre şi calamităţi

România va putea folosi platforma NATO de ştiinţă pentru pace cu scopul de a dezvolta un sistem internaţional de telemedicină care va uşura intervenţia la dezastre, calamităţi şi în situaţiile de criză, pentru ajutorarea oamenilor simpli, a declarat, luni, subsecretarul de stat Raed Arafat.
Economica.net - lun, 03 sept. 2012, 12:32
Arafat: Platforma NATO va putea fi folosită pentru a facilita intervenţia la dezastre şi calamităţi

Declaraţia a fost făcută luni, la seminarul internaţional „Către o capacitate multinaţională în domeniul telemedicinei, destinată furnizării serviciilor medicale în cadrul răspunsului la dezastre şi managementului crizei'”, organizat în cadrul parteneriatului NATO-Rusia şi desfăşurat la Palatul Parlamentului din Capitală

„Partea de telemedicină pentru România este un lucru pozitiv, pentru că România are ce oferi şi are ce câştiga în domeniul telemedicinei.România are o experienţă de aproape nouă ani, luând în calcul primele proiecte pilot. Chiar acum testăm al treilea nod, care este la Iaşi şi prin care vor fi conectate aproape 30 de spitale din zona Moldovei. România nu a intrat cu rolul de co-director în acest program, adică prin coincidenţă, ci a intrat pentru faptul că are ce oferi, are experienţă”, a mai spus subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

În acelaşi context, Arafat a vorbit şi despre rigorile impuse de NATO privind instruirea personalului medical din „teatrele de acţiuni”. „Există personal instruit pentru teatrele de acţiuni care răspund rigorilor impuse de NATO din punct de vedere al pregătirii. Acum vorbim de utilizarea telemedicinei în situaţiile civile de calamităţi şi dezastre. Folosind platforma NATO de ştiinţă pentru pace şi securitate cu parteneri ca Rusia, pentru a dezvolta un sistem internaţional global de telemedicină, pentru a facilita intervenţia la dezastre şi calamităţi şi în cadrul situaţiilor de criză pentru ajutorarea cetăţenilor simpli”, a mai spus Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a ţinut să precizeze că, la simpozionul de luni, nu se vorbeşte neapărat despre aplicaţia militară, ci despre cele civile, care sunt destinate oricărui cetăţean implicat ori unui cetăţean care se află într-o situaţie dificilă în timpul unui dezastru sau al unei calamităţi. „Vorbim de telemedicina pentru situaţiile civile, atunci când sunt vizate vieţi omeneşti în timpul unui dezastru sau calamităţi, în situaţiile în care oamenii sunt izolaţi şi este nevoie de obţinerea unor păreri ale unor experţi care se află la distanţă chiar de mii de kilometri”, a explicat Arafat.

Întrebat cum poate fi aplicat sistemul în cazul unui cutremur major, Raed Arafat a precizat că sistemele de transmisiuni prin satelit sunt folosite atunci când nu mai funcţionează cele terestre. „Atunci când cad sistemele de comunicaţii terestre, sunt folosite transmisiunile prin satelit, prin centrele de comandă pe care le avem deja şi care ne permit să facem transimisiuni de acest gen”, a spus Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, prezent şi el la lucrările seminarului, a spus că România are peste 1.000 de ambulanţe incluse în programul de telemedicină şi, implicit, dotate cu aparatura necesară pentru a transmite date în timp real şi conectate la unităţile de primiri urgenţe. Totodată, peste 100 de spitale sunt conectate la centre universitate regionale, a precizat ministrul Sănătăţii.

Seminarul, organizat în cooperare de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Afacerilor Externe, este finanţat integral din fonduri NATO, prin programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate. Federaţia Rusă a prezentat, în 2010, o propunere de proiect în cadrul Comitetului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate în format NATO-Rusia (NRC-SPS), privind crearea unui cadru de cooperare în domeniul telemedicinei.

Prin dezvoltarea la nivel naţional şi utilizarea curentă a unui sistem complex de telemedicină în cadrul acţiunilor de răspuns la urgenţe medicale şi actiuni de prim-ajutor, România a demonstrat potenţialul de a contribui la dezvoltarea unor capabilităţi multinaţionale în domeniul telemedicinei, spun organizatorii evenimentului.

În acest context, la 10 noiembrie 2011, România şi-a asumat statutul de stat aliat lider de proiect, rolul de co-director din partea Romaniei fiind îndeplinit de dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care ocupă şi poziţia de preşedinte al grupului de lucru NATO în domeniul medicinei de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...