Arafat: Prin reorganizarea sistemului putem ajunge la eficientizare în termen scurt şi mediu

Sistemul de sănătate are nevoie de alte abordări pe palierele principale - organizare, resurse umane şi finanţare, prin reorganizare putând să se ajungă la eficientizare în termen scurt şi mediu, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 10:52
Arafat: Prin reorganizarea sistemului putem ajunge la eficientizare în termen scurt şi mediu

Ministrul Sănătăţii a subliniat că sistemul actual are nevoie de mai multe abordări pe palierele principale, cum ar fi organizarea, resursele umane şi finanţarea.

„Multe lucruri pot fi rezolvate prin organizare mai bună, resursele umane trebuie abordate diferit faţă de acum. Şi mai e finanţarea, pentru că nimeni nu poate spune că avem o finanţare bună. Trebuie să fim foarte atenţi cum cheltuim banii pe care îi avem, cum îi gestionăm, şi trebuie să vedem cum găsim resurse suplimentare care să asigure o finanţare corectă, care nu se poate face brusc”, a spus Raed Arafat la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat a mai spus că, la nivel organizatoric, Ministerul Sănătăţii a identificat o serie de măsuri, cum ar fi cea privind spitalele strategice.

„Intenţia este să ne concentrăm pe dezvoltarea lor în următorii doi – trei ani. În loc să împrăştiem pe tot sistemul şi cu sumele avute să nu simţim diferenţa, cel puţin ne concentrăm unu – trei ani pe anumite unităţi ca să ajungă la un nivel vizibil mai bun. S-au identificat unitaţile şi bineînţeles că primim solicitări de la spitale de oraş mic ce consideră că sunt de nivel strategic.
Sperăm să începem să vedem diferenţe în aceste unităţi”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a mai spus că, tot pe partea organizatorică, sistemul trebuie privit în ansamblu, adică inclusiv partea de ambulatorii, nu doar partea spitalicească.

„Cred că o presiune asupra spitalului e din cauză că ambulatoriile nu funcţionează la capacitatea la care trebuie. Multe patologii care pot fi rezolvate în ambulatoriu se rezolvă prin internare, cu cheltuieli nejustificate. Chiar anumite operaţii se pot rezolva în ambulatoriu. (…) Prin reorganizarea sistemului, a modului în care pacientul îl accesează, putem ajunge la eficientizare în termen scurt şi mediu”, a precizat ministrul Sănătăţii.

În ce priveşte finanţarea, ministrul a precizat că toată lumea este de acord cu faptul că sistemul actual este subfinanţat şi că anumite fonduri „se scurg”.

„Nimeni nu e naiv să spună că dacă rezolvi scurgerile, sistemul este bine finanţat, dar ele trebuie rezolvate”, a subliniat Raed Arafat.

El a dat ca exemplu utilizarea medicamentelor fără a se ţine cont de indicaţiile din prospect, ceea ce a dus la creşterea costului şe anumite domenii.

„Unele dintre măsurile luate recent chiar de domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii – n.r.) a fost limitarea indicaţiilor la anumite medicamente şi păstrarea indicaţiilor din prospect. Se cheltuia imens pe ele fără să fie pe indicaţie”, a mai spus Arafat.

Ministrul Sănătăţii dezbate problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

După numeroase dezbateri şi controverse, Ministerul Sănătăţii a finalizat în urmă cu patru luni proiectul legii sănătăţii. La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform se discută stadiul în care se află aceasta, modelul de aplicare şi paşii de urmat în 2013 pentru o cât mai bună colaborare a părţilor implicate: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spitale, companii farmaceutice şi farmacii, asiguratori.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, informează......
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...