Arc Parc – primul parc industrial privat din Regiunea Nord-Vest: un proiect Regio

Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 05:10
Arc Parc - primul parc industrial privat din Regiunea Nord-Vest: un proiect Regio

Parcul Industrial Dej, cunoscut în zonă sub denumirea Arc Parc Industrial, se întinde pe o suprafață de 40,5 ha și este amplasat  la numai  57 km de Cluj-Napoca. Cea mai mare structură destinată afacerilor din zonă, Arc Parc a reușit, cu sprijinul Regio, să finalizeze construirea infrastructurii de sprijinire a afacerilor: o clădire pentru servicii destinată IMM-urilor, un spațiu pentru producție și depozitare și amenajarea zonelor adiacente și a spațiilor verzi.

Peste 950 de locuri de muncă create cu sprijinul Regio

Proiectul destinat dezvoltării structurii de sprijinire a afacerilor din cadrul parcului industrial a fost demarat la sfârșitul anului 2010: după semnarea contractului de finanțare, s-au construit cele două clădiri: una de servicii, destinată IMM-urilor, și o hală de producție. Zonele adiacente și spațiile verzi au fost amenajate și s-a contruit o parcare cu peste 120 de locuri. Lucrările au durat aproximativ 2 ani, iar proiectul s-a finalizat în octombrie 2012.

Clădirea de servicii are peste 2.000 mp și oferă IMM-urilor toate condițiile dezvoltării unor afaceri durabile: spații generoase, finisate la cheie, 2 săli de conferință complet echipate cu sisteme de ultimă generație (pentru videoconferințe, traducere simultană etc), spații pentru coffee break, restaurant și servicii de catering, climatizare electronică, monitorizare video, pază permanentă, peste 120 de locuri de parcare, servicii permanente de consultanță și administrare a spațiilor. Pentru susținerea acestor activități  s-au creat 102 locuri de muncă.

Clădirea pentru producție și depozitare, a doua componentă prevăzută și realizată prin proiect, are suprafață totală de 4,672 mp și este compusă din opt module, fiecare cu o suprafață de aproximativ 570 mp. La numai câteva luni de la terminarea construcției, hala a fost integral ocupată de un important producător internațional pe piața de componente auto, care a creat  peste  965 locuri  de muncă. Cea de-a doua mare companie rezidentă a Parcului Industrial Dej, care activează tot în industria auto, și-a anunțat intenția de a-și dubla capacitatea de producție, prin implementarea unui proiect în valoare de peste 15.000.000 euro – o investiție care va genera alte aproximativ 300 de locuri de muncă.

Un incubator de afaceri pentru dezvoltarea regională

”Parcul nostru industrial trebuie să fie un magnet pentru afacerile locale și pentru investitorii străini, prin asigurarea unor servicii complete, de cea mai bună calitate” a subliniat Ștefan Cristea director general și  administrator al Parcului Industrial Dej.

Investițiile de la Arc Parc nu se opresc aici: la finele acestui an se va finaliza proiectul  “Extinderea rețelelor de distribuție energie electrică pe teritoriul parcului industrial ARC PARC DEJ pentru dezvoltarea, în condiții de sustenabilitate, a unor activități economice noi, și în același timp, crearea premizelor dezvoltării în cadrul parcului a unei centrale electrice din surse regenerabile solar – fotovoltaice prin facilitarea accesului la rețea”. Proiectul care are ca obiectiv principal creșterea siguranței și eficienței energetice pe suprafața întregului parc cu impact asupra reducerii intensității energetice.  Pornind de aici, în 2014 se va începe construcția unei centrale pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile în sistem „solar fotovoltaic” cu o putere de 4,2 MW, astfel încât parcul industrial să își poată câștiga independența energetică.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală a fost prelungită pentru localitățile ilfovene Chiajna, Cornetu şi Dragomireşti-Vale
Carantina zonală a fost prelungită pentru localitățile ilfovene Chiajna, Cornetu şi Dragomireşti-Vale
Măsura de carantină zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru Chiajna şi cu 7 zile pentru localităţile Cornetu şi Dragomireşti-Vale, începând de marţi, ora 22.00, potrivit unor comunicate......
APIA a început să acorde subvențiile pentru porcine și păsări
APIA a început să acorde subvențiile pentru porcine și păsări
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura ...
Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după apariția unor cazuri de tromboze în SUA. UE cere explicaţii
Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după apariția unor cazuri de tromboze în SUA. ...
Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat marţi că a luat decizia să amâne începerea distribuirii vaccinului ...
Franța a supendat toate zborurile din și spre Brazilia
Franța a supendat toate zborurile din și spre Brazilia
Franţa a decis să suspende până la noi ordine toate zborurile între Brazilia şi Franţa din cauza îngrijorărilor ...