ArcelorMittal a câştigat un proces cu statul român pe preţurile de transfer. Miza: 5,67 milioane de lei

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câştig de cauză ArcelorMittal într-un proces împotriva ANAF, aceasta fiind prima decizie de referință la nivel național în domeniul prețurilor de transfer.
Economica.net - mar, 12 iul. 2016, 08:25
ArcelorMittal a câştigat un proces cu statul român pe preţurile de transfer. Miza: 5,67 milioane de lei

În data de 30 iunie 2016, echipa de avocați a Radu și Asociații SPRL (firma de avocatură corespondentă EY), alături de consultanţii fiscali din cadrul departamentului de Prețuri de Transfer al EY Romania, a obținut pentru una din firmele grupului ArcelorMittal anularea actelor administrativ fiscale emise de organul de inspecție cu consecința anulării diminuării pierderii fiscale cu suma de 5.675.000 lei.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut sentința instanței de fond în legătură cu reconsiderarea nivelului de preț în cazul tranzacțiilor cu persoane afiliate ale ArcelorMittal. Înalta Curte a constat astfel că sunt deductibile cheltuielile stabilite de organele de inspecție fiscală şi a anulat diminuarea pierderii fiscale dispuse de organele de inspecție fiscală prin actele fiscale anulate cu suma de 5.675.000 lei.

Reușita obținută de practica de litigii fiscale și practica de prețuri de transfer din cadrul EY România este cu atât mai importantă cu cât problematica juridică dedusă judecăţii se caracterizează prin tranșarea în premieră, în conformitate cu Liniile Directoare ale OECD privind prețurile de transfer și a legislației naționale relevante, a unor instituții de referință pentru aplicarea corectă a principiilor prețurilor de transfer, precum:
(i) principiul geografic și al independenței în cadrul unei căutări de companii comparabile
(ii) folosirea unei date de referință diferită pentru realizarea analizei profitabilității companiilor comparabile
(iii) sarcina probei, instanța constatând nelegalitatea efectuării unei analize paralele a organului fiscal în ipoteza în care societatea a prezentat în termenul prevăzut de lege un dosar complet al prețurilor de transfer, iar organul fiscal nu a făcut dovada unor greșeli de natură a vicia rezultatul căutării societăților comparabile.

Echipa a fost coordonată de Emanuel Băncilă liderul practicii de politici și controverse fiscale împreună cu Adrian Rus liderul practicii de preturi de transfer şi a fost compusă din avocații Călin Stan şi Andrei Boian, precum şi din Gabriela Băncescu Senior Manager prețuri de transfer.

„Abordarea multidisciplinară din cadrul acestui litigiu a făcut ca în final să obținem un rezultat pozitiv pentru clientul nostru. Strategia aleasă a avut un rol determinant în obținerea rezultatului dorit. Prin cenzurarea unor acte administrativ fiscale ilegale și crearea unei jurisprudențe favorabile la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, EY contribuie la construirea unui mediu mai previzibil pentru dezvoltarea afacerilor. În prezent, reprezentăm un număr semnificativ de clienți internaționali în litigii fiscale cu privire la prețurile de transfer cu o valoare cumulată de peste 100 milioane de euro. Totodată, instituția prețurilor de transfer se circumscrie trendului actual de criminalizare a disputelor fiscale, practica noastră asistând un contribuabil în cadrul celei mai mari acuzații de evaziune fiscală de peste 2 miliarde de dolari, acuzație care are la bază legalitatea prețurilor de transfer practicate cu societățile afiliate” a declarat Emanuel Băncilă – Partener EY, liderul practicii de politici și controverse fiscale.

„Practica ne arată că prețurile de transfer reprezintă un domeniu de principal interes în cadrul controalelor fiscale derulate de ANAF. Odată cu creșterea în număr și intensitate a acestor controale împreună cu creșterea experienței în domeniul prețurilor de transfer a inspectorilor ANAF, observăm că numărul și valoarea ajustărilor de prețuri de transfer și a penalităților impuse de autoritățile fiscale a crescut semnificativ. În acest context necesitatea de a avea o strategie potrivită în cadrul controverselor fiscale în domeniul prețurilor de transfer este esențială.” a declarat Adrian Rus – Partener EY, liderul practicii de prețuri de transfer.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...