ArcelorMittal îşi majorează capitalul cu trei miliarde de dolari

ArcelorMittal vinde acţionarilor noi titluri, la preţul de 2,20 euro (2,44 dolari) pe acţiune, cel mai mare producător de oţel din lume încercând să-şi majoreze capitalul cu trei miliarde de dolari, pentru a-şi reduce datoria de 15,7 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 11 mart. 2016, 11:09
ArcelorMittal îşi majorează capitalul cu trei miliarde de dolari

Compania vinde şapte acţiuni noi pentru fiecare 10 acţiuni deţinute, a anunţat vineri ArcelorMittal. Titlurile din emisiunea de acţiuni vor fi vândute la un preţ cu 35% mai mic decât preţul de la închiderea şedinţei bursiere de joi, iar familia directorului general Lakshmi Mittal îşi va menţine participaţia de 37% în companie.

Anul trecut, valoarea acţiunilor ArcelorMittal a coborât cu 55% la Bursa de la Luxemburg, în condiţiile în care industria siderurgică se confruntă cu scăderea preţurilor şi o supra-ofertă de oţel la nivel mondial, scrie Agerpres.

Emisiunea de acţiuni va fi intermediată de Goldman Sachs Group, Bank of America Merrill Lynch şi Credit Agricole SA.

Luna trecută, ArcelorMittal a anunţat că în 2015 profitul său operaţional a scăzut cu 28%, până la 5,2 miliarde de dolari, în timp ce vânzările s-au redus cu 19%, până la 31,9 miliarde de dolari.

‘2015 a fost un an foarte dificil pentru industriile siderurgică şi minieră. Deşi cererea pe pieţele noastre principale a rămas una solidă, preţurile s-au redus semnificativ în ultimul an, ca urmare a excesului de capacitate din China’, a apreciat Lakshmi Mittal.

Anul trecut, ArcelorMittal şi-a revizuit de două ori estimările de profit, în condiţiile în care exporturile chineze au dus la scăderea preţurilor la oţel în Europa şi SUA, principalele pieţe ale grupului ArcelorMittal. În 2015, exporturile de oţel din China au crescut cu o cincime, până la valoarea record de 112 milioane tone, astfel că în luna noiembrie preţurile la oţel în Europa au atins cel mai scăzut nivel de după 2007, cu 75% sub nivelul maxim.

În aceste condiţii, ArcelorMittal a anunţat recent că va lansa un nou plan pe cinci ani, denumit ‘Action 2020’, destinat îmbunătăţirii rezultatelor pe cele cinci segmente operaţionale, şi va reveni la un profit operaţional de peste 85 de dolari pe tonă, în condiţiile în care anul trecut a scăzut până la 62 de dolari pe tonă.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).

Te-ar mai putea interesa și
Încălzirea cu gaze va fi descurajată și ar putea fi chiar interzisă pe viitor, și pentru termoficare, și pentru centralele de apartament – propuneri la UE
Încălzirea cu gaze va fi descurajată și ar putea fi chiar interzisă pe viitor, și pentru termoficare, și pentru centralele ...
Noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă, care ar urma să fie adoptată la jumătatea acestei veri descurajează puternic folosirea gazelor pentru încălzire, pe viitor,......
Cîţu: Vineri vor fi adoptate de Guvern măsurile de relaxare pentru perioada 15 mai – 1 iunie
Cîţu: Vineri vor fi adoptate de Guvern măsurile de relaxare pentru perioada 15 mai – 1 iunie
Premierul Florin Cîţu a anunţat că vineri va avea loc şedinţa de guvern în care va fi adoptată hotărârea pe tema ...
IIF: Nivelul datoriei globale a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate
IIF: Nivelul datoriei globale a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate
Nivelul datoriei mondiale a scăzut în primul trimestru, pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate, graţie în ...
SpaceX se asociază cu Google pentru furnizarea de servicii de internet de mare viteză prin satelit
SpaceX se asociază cu Google pentru furnizarea de servicii de internet de mare viteză prin satelit
SpaceX, compania de explorare spaţială a lui Elon Musk, a anunţat joi că se va asocia cu Google pentru a furniza servicii ...