ArcelorMittal nu a făcut noi oferte pentru cumpărarea de energie pentru că lipsesc vânzătorii

ArcelorMittal Galaţi nu a lansat o a doua ofertă pentru achiziţionarea de energie pe bursa de energie OPCOM pentru că nu au existat semnale că această operaţiune ar avea succes, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.
Economica.net - lun, 07 mai 2012, 11:46
ArcelorMittal nu a făcut noi oferte pentru cumpărarea de energie pentru că lipsesc vânzătorii

Potrivit acestuia, combinatul siderurgic se află în continuare într-o situaţie dificilă, fiind nevoit să cumpere energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, fapt care afectează sustenabilitatea unităţii siderurgice de la Galaţi.

Compania a încercat în luna martie să cumpere din piaţa OPCOM o cantitate de energie pentru doi”Până în acest moment nu am lansat procedurile pentru a doua licitaţie pe OPCOM, pentru că nu sunt semnale că acest lucru ar fi un succes. În aceste condiţii, a cumpăra energie de pe Piaţa pentru ani echivalentă cu 5% din consumul naţional, însă nu a primit nicio ofertă.Ziua Următoare nu este sustenabil pentru noi. Avem nevoie de stabilitate pentru a ne dezvolta afacerea, iar acest tip de stabilitate pe care îl cerem noi există în aceeaşi formă în multe ţări europene”, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Acesta a mai susţinut că un astfel de contract nu trebuie văzut ca fiind un ajutor venit din partea statului, menţionând că ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din România şi are nevoie de stabilitate.

„E o îngrijorare majoră pentru noi, pentru că avem nevoie de acces la un contract stabil. Vrem o stabilitate şi o predictibilitate absolute la un preţ de piaţă corect. Nu cerem niciun fel de ajutor din partea statului, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că noi cumpărăm cantităţi uriaşe de energie – suntem al doilea mare consumator din ţară, consumăm 80 MWh – şi avem nevoie de această stabilitate, care este cerută chiar de piaţa căreia ne adresăm. Nu avem nevoie de curent ca să-l vindem, avem nevoie de curent ca să producem. Situaţia ameninţă stabilitatea şi sustenabilitatea combinatului”, a mai spus Ribo.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană (CE) a anunţat că a iniţiat o investigaţie referitoare la acordul de achiziţionare a energiei electrice de către ArcelorMittal de la Hidroelectrica, arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

Potrivit anunţului făcut public de către Comisia Europeană „prin această anchetă, CE doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii (n.r. printre care se regăseşte şi ArcelorMittal Galaţi) vânzând acestora energie la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.

În legătură cu declanşarea acestei anchete, reprezentanţii ArcelorMittal au au reacţionat, susţinând că nu au beneficiat de vreun ajutor de stat.

„Vom formula un răspuns la decizia Comisiei Europene în timp util, de îndată ce vom înţelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Acesta este primul pas al procedurii pentru CE, iar o decizie referitoare la caz se va lua doar după ce toate părţile răspund. Suntem convinşi că nu am beneficiat de niciun ajutor de stat în această situaţie şi vom continua să cooperăm pe deplin cu CE, pentru a ne asigura că poziţia noastră este înţeleasă. Pentru moment, nu mai avem alte comentarii de făcut”, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

În luna martie a acestui an, după eşuarea unei licitaţii pe energie, ArcelorMittal a ameninţat voalat cu retragerea din România.

„Prin respectarea integrală a regulilor în toate ţările unde deţine unităţi de producţie, ArcelorMittal se aşteaptă să obţină predictibilitatea şi siguranţa legală privind furnizarea continuă a utilităţilor de bază, care sunt vitale pentru afacere. (…) Supoziţiile făcute împotriva companiei noastre îi afectează reputaţia şi, în final, riscă să aibă un impact negativ asupra viabilităţii acesteia în România. ArcelorMittal rămâne un investitor loial României, dar subliniază importanţa existenţei unui cadru legal puternic şi corect pentru a-şi putea desfăşura activitatea în interesul tuturor părţilor interesate, inclusiv angajaţilor, acţionarilor, clienţilor şi furnizorilor săi”, se arăta într-un comunicat transmit de către grup la vremea respectivă.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica.

La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...